«Від Брежнєва до Зеленського»: політолог Гарань представив свою книгу

«Від Брежнєва до Зеленського»: політолог Гарань представив свою книгу

Укрінформ
Вийшла друком книга відомого українського політолога Олексія Гараня «Від Брежнєва до Зеленського: дилеми українського політолога».

Автор представив свою книгу в Укрінформі за підтримки Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та за сприяння Представництва «Фонду Фрідріха Науманна за Свободу» в Україні.

У своїй книзі на тлі епохальних історичних подій автор ділиться досвідом академічного політолога, який займається практичною аналітикою, стикається з проблемами, що виринають у цій царині, зокрема, морально-етичними дилемами.

Сам Гарань каже, що його книга — «це значною мірою його думки і переживання на тлі історичних подій».

«По-перше, хотілося показати, що політика — це не щось чорно-біле, лише «зрада» чи «перемога», а що є багато нюансів, внаслідок яких змінюються позиції політиків, політологів, учасників подій. А по-друге, перед людиною щодня стоїть дилема — творити добро чи зло, і така ж дилема стоїть перед політологами, які є громадянами країни, що перебуває в процесі трансформації, а тим більше в період війни. І ми робимо усвідомлений чи неусвідомлений вибір. І от про це ця книжка», - сказав Гарань.

Автор є одним із небагатьох представників академічної політологічної школи, яка в Україні перебуває в занепаді, й тим цінніша його робота, вважає доктор політичних наук, провідний науковий співробітник відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Володимир Кулик.

«Це дилеми академічного політолога в країні, яка не цінує академічної науки. Академічного політолога, який намагається подолати розрив, ізоляцію України від західного світу, але розуміє, що це не повинно досягатися ціною ізоляції від українського суспільства. Академічного політолога, який живе в країні, де рівень оплати науки є мізерний, що сприяє тому, що амбітні, розумні люди в науці не лишаються. Академічного політолога в суспільстві, де немає культу професіоналізму, репутації, а натомість є культ грошей, влади, медійного успіху», - зазначив Кулик.

Книга Гараня є прикладом державницької позиції в умовах кланово-олігархічної системи в Україні, вважає голова правління Мережі захисту національних інтересів АНТС, голова Комітету у закордонних справах ВР VIII скликання, кандидат наук із соціальних комунікацій Ганна Гопко.

«Олігархічно-кланова система продовжує нав’язувати свої сценарії розвитку. Ви, зокрема, пишете, чи готове українське суспільство розпізнати — де є технології, які їм нав’язують, щоб маніпулятивно зіграти на електоральній інфантильності й привести свого кандидата. Є політологи, які працюють з даними, вивчають тренди, а є ті, які посідають державницьку позицію. І це приклад, що є боротьба за історичну правду й справедливість, де є можливість не дозволити державі-агресору й брудним грошам олігархів нав’язувати свої наративи. Ви послідовно відстоюєте наші національні інтереси», - наголосила Гопко.

Читайте також: Як ставляться українці до партій, за які голосують

Книга професора Києво-Могилянської академії та наукового директора Фонду «Демініціативи» Олексія Гараня «Від Брежнєва до Зеленського: дилеми українського політолога» про те, як інтелектуали, політологи, суспільствознавці у пострадянському суспільстві майже щодня стикаються з проблемами морального вибору.

У своїй книзі автор розповідає про проблеми, які поставали і постають не тільки перед політологами, а й ширше – перед суспільствознавцями. Ці знання будуть корисні молодому поколінню політологів, а також всім, хто цікавиться сучасною історією та політикою.

Фото: Євген Котенко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-