Україна очима іноземних друзів: три запитання до Дня Незалежності

Україна очима іноземних друзів: три запитання до Дня Незалежності

Укрінформ
Що сказали про Україну посли Азербайджану, ЄС, Китаю, Литви, Німеччини, США,Туреччини, Франції та Японії

Напередодні 30-річчя Незалежності України Укрінформ поставив три запитання іноземним дипломатам, які працюють у нашій країні:

1. Чим сьогодні Україна цікава світові?

2. Який досвід вашої країни міг би стати в пригоді Україні у процесі зміцнення держави та посилення її стійкості перед наявними викликами?

3. Від яких помилок у майбутньому ви, можливо, хотіли б застерегти нашу країну і суспільство?

У відповідях послів є багато схожих думок. Вони висловлюють глибоку повагу до історії і культури українського народу, до нашої боротьби за свободу і незалежність, нашого прагнення знайти своє місце в світі. Але й по-доброму радять робити все можливе для консолідації нації, розвитку демократії і верховенства права, взаємоповаги і взаєморозуміння, виховання в людях лідерських якостей. У кожному побажанні звучить думка: шлях до успіху не буває легким, іноді доводиться робити крок назад, щоб просунутися на два кроки вперед, тож треба навчитися долати виклики і, попри все, йти до мети. Свіжий погляд на українську сучасність, минуле й майбутнє очима представників інших націй дає і нам можливість відкрити щось нове у своїй країні.

Посол Азербайджану в Україні Ельміра Ахундова:

1.Досвідом побудови нової незалежної держави у складних умовах політичної нестабільності, економічного спаду, військово-політичного протистояння з сусідньою державою. Повчальним досвідом мирного співіснування десятків етносів і народностей у складі єдиної країни. Цікавий також досвід розвитку демократії та свободи слова у раніше  абсолютно невільній у цьому плані країні.

Що стосується Азербайджану, то Україна цікава нам як у двосторонньому і регіональному співробітництві, так і в підтримці позицій наших країн у рамках міжнародних організацій практично у всіх питаннях і сферах: насамперед - захисті територіальної цілісності і суверенітету обох країн, боротьбі з пандемією, з екологічним забрудненням, захисті  культурної спадщини, військово-технічному співробітництві. Взаємовигідне географічне розташування наших країн сприяє встановленню міцних економічних і транспортних зв'язків  між країнами Каспійського і Чорноморського басейнів і за їх межами. Нам також цікаві розвиток співробітництва у сфері нанотехнологій, ну і, звичайно, співпраця в рамках ГУАМ.

2. Сталий розвиток національної економіки шляхом залучення іноземних інвестицій, створення середньострокових програм соціально-економічного розвитку регіонів, забезпечення політичної стабільності та створення сильної централізованої влади. Загальнонаціональна консолідація навколо єдиної ідеї забезпечення територіальної цілісності і суверенітету країни. Побудова мультикультурно толерантної держави. Створення сильної модернізованої армії, здатної вирішити найамбітніші завдання. Підвищення впливу і престижу країни на міжнародній арені шляхом проведення багатовекторної рівновіддаленої від політичних центрів сили політики.

3. Хотілося б, щоб ви уникли політичного протистояння в суспільстві, тієї надмірної політизації, яка призводить до частих змін вищої влади і відсутності політико-економічної стабільності в країні. Слід пам'ятати, що всі революції, хоч би якими добрими були наміри їхніх ватажків, відкидають країну на багато років назад. Тільки наступність влади, тільки послідовний рух уперед здатні привести державу до прогресу. Що, власне, ми й побачили на прикладі Азербайджану останніх років, де побудоване сильне, самодостатнє і консолідоване суспільство.

Хай живе і процвітає дружня Азербайджану Україна!

Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас: 

1. Цього року Україна відзначає 30-ту річницю своєї незалежності. Це – унікальна країна із величезним потенціалом та активним громадянським суспільством, багатою культурою та історією. Українці визначилися із напрямком її розвитку – європейська та євроатлантична інтеграція, і зараз це закріплено у Конституції України. Це глобальне геополітичне зрушення, яке ми спостерігаємо із часів Революції гідності, є незворотнім. І це робить Україну пріоритетним партнером для ЄС.

Завдяки Угоді про асоціацію між ЄС та Україною, включаючи глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, яку було підписано у 2014, та яка набула чинності у 2017 році, наші стосунки досягли безпрецедентного рівня узгодженості та динамізму. Також Угода про асоціацію визнає європейські прагнення України та вітає її європейський вибір.

Це партнерство має свої реальні виміри, впливає на життя людей, надає відчутні переваги і складається із багатьох історій успіху, таких як лібералізація візового режиму, зростання обсягів торгівлі, перетворення ЄС на найбільшого торговельного партнера України. Воно також включає і безпрецедентний обсяг технічної та фінансової допомоги, спрямованої на підтримку України в успішному подоланні цього шляху реформ у сфері децентралізації, державного управління та за багатьма іншими напрямками.

4 роки тому в рамках комплексної медіареформи була створена сучасна телерадіомовна компанія – “Суспільне”, а ЄС надав їй щедру підтримку. За даними незалежного моніторингу, довіра громадськості до суспільного мовника особливо зросла під час кризи, пов’язаної із пандемією COVID, коли зростали обсяги дезінформації, а також під час нещодавніх місцевих виборів.

Зважаючи на ті зусилля, яких було докладено до створення незалежного суспільного мовника, це – один із скарбів, які Україна має всіляко захищати.

Все це дає нам багато підстав для захоплення. І, якщо озирнутися назад на те, звідки ми починали, стає очевидним, що ми дійсно рухаємось вперед разом.

2. В ЄС часто цитують слова Жана Моне, одного з батьків-засновників Європейського Союзу: «Ніщо не можливе без людей, ніщо не міцне без інституцій». Безумовно, міцні, ефективні та сильні інституції, вільні від будь-якого типу втручання, сприятимуть стійкості України – як до внутрішніх, так і до зовнішніх викликів, поточних та майбутніх.

Прозора та дієва антикорупційна та судова системи закладають основу стабільних інституцій. Беззаперечне верховенство права, безперервна боротьба з корупцією сприятимуть не тільки соціально-економічному розвитку та притоку інвестицій, а й успішній реалізації всіх інших важливих реформ, від яких українці очікують поліпшень.

Посилення національного мовника, який надає інформацію та контент як суспільне благо, сприятиме наближенню України до ЄС – у широкому сенсі цього слова.

3. Звісно, українці самі мають оцінити власні помилки та досягнення. Абсолютно зрозуміло, що реформування вашої країни – завдання не на один день. Це – не лінійний процес, він вимагає терпіння. Злети і падіння, помилки, крок назад і два вперед – подекуди все це є неминучим. Але дуже важливо продовжувати рухатись, завершувати реформи, забезпечувати їхню сталість. І на цьому складному шляху ЄС залишається найнадійнішим партнером України.

Посол КНР в Україні Фань Сяньжун:

1. Україна має чудове географічне становище, багаті природні ресурси, гарну основу і відмінні умови для економічного розвитку. З огляду на площу, населення, умови розвитку або будь-які інші чинники, Україну можна назвати гідною європейською державою. Будучи третьою країною за обсягом експорту зерна у світі, вона має репутацію «житниці Європи». Багатовікова історія України, її чудова культура, мальовничі пейзажі, працьовиті й мудрі люди – все це прекрасні візитівки країни, якими українці можуть пишатися.

За 30 років незалежності український народ досяг значних успіхів у різних сферах діяльності, включаючи політику, економіку і культуру. Шлях до незалежності, самодостатності, демократії і свободи пройдений і світлий. Я хочу привітати український народ із 30-річчям незалежності і висловити найщиріші  побажання.

2. З огляду на об'єктивні відмінності в історії, культурі, політиці, економіці та інших галузях, шляхи розвитку різних країн також відрізняються, повністю скопіювати і повторити їх просто неможливо. Але оскільки народи всіх країн живуть на одній планеті Земля і дуже тісно пов'язані, вони, природно, постійно запозичують досвід один одного. Це важливий чинник для прискорення розвитку і прогресу всього людства, включаючи кожну країну і її народ.

У даний час Китай розвивається швидкими темпами. Китайський народ остаточно переміг абсолютну бідність, а Китай став другою світовою економікою. За середнім доходом на душу населення Китай можна віднести до числа країн із середнім і високим рівнем доходу. Китай є найбільшою у світі державою за обсягом торгівлі товарами і найбільшим торговим партнером більш як для 120 країн і регіонів світу. У наступні 10 років КНР імпортуватиме товари на суму понад 22 трильйони доларів США, а зв'язок з усім світом стане ще тіснішим.

Китай проводить самостійну, незалежну і мирну зовнішню політику, дотримується принципів рівності, взаємної вигоди, справедливості, загального розвитку, а також стає дружнім партнером для дедалі більшого числа країн світу. В галузі розвитку науки і технологій, освіти, культури, охорони здоров'я, оборони Китай проявляє колосальне життєву силу. Мирний, доброзичливий Китай, що розвивається і процвітає, – добра звістка для народів усіх країн світу, а також позитивний фактор для сприяння розвитку України.

Китай пройшов тривалий шлях розвитку, було проведено багато досліджень і накопичено значний досвід в усіх сферах. Найбільш фундаментальним досвідом є становлення сильного лідера-керівника, який може об'єднувати і вести за собою широкі маси людей. Тільки за такої умови всі працюватимуть в одному напрямку, зможуть зосередитися на загальному завданні і згуртовано рухатися вперед. Окрім цього, народ має бути центром уваги, а вся робота повинна грунтуватися на його прагненнях і благополуччі, які розглядаються як головні вихідні цілі. І зрештою, необхідно надавати великого значення економічному розвитку, адже без розвитку все втрачає свою основу – це як "вода без джерела і дерево без коріння".

Я бачу, що Президент України Володимир Зеленський докладає значних зусиль у цих напрямах. Продовжуючи наполегливо працювати, ви неодмінно досягнете нових успіхів.

3. Як кажуть, “підходить взуття чи ні, знає тільки той, хто його носить". Чи правильною є політика країни, має право вирішувати тільки її народ. Українці – мудра нація, яка здатна постійно робити висновки, коригувати й переглядати політику розвитку, щоб безупинно покращувати свою країну.

Насправді шлях розвитку будь-якої країни не може бути безперешкодним, адже на кожному його етапі країна завжди стикатиметься з різними внутрішніми та зовнішніми труднощами і проблемами. Це об'єктивний природний процес, і головне в ньому – йти в ногу з часом, постійно аналізувати, покращувати, змінювати і регулювати політику відповідно до особливостей епохи і прагненням людей до кращого життя.

Ключовим чинником, що визначає якість політики країни, є те, чи сприяє вона її розвитку і зміцненню, об'єднанню широких мас людей і забезпеченню соціальної стабільності. Ми раді бачити, як Україна невпинно розвивається і прогресує в цих напрямах.

Посол Литовської Республіки в Україні Вальдемарас Сарапінас:

1. Україна – це динамічна та дуже багатообіцяюча європейська країна. У вас багата історія та різноманітна культура, велика територія та багаті природні ресурси, добре освічені та підприємливі люди. Для Литви Україна історично була стратегічним партнером та найкращим другом.

2. Виклики, які стоять перед Україною, є багато в чому унікальними, а героїчний опір вашої нації проти російської агресії викликає захоплення. Ключовим для остаточного успіху України є забезпечення впевненості в тому, що поточні процеси реформ у сфері безпеки, оборони та інших важливих секторах є ґрунтовними та незворотними. Успішна реалізація реформ допоможе Україні процвітати, протистояти зовнішньому тиску та просуватися на шляху до євроатлантичної інтеграції. Можете бути впевненими, що Литва буде поруч з вами на цьому шляху.

3. Для України найкращою є перевірена часом довгострокова стратегія інтеграції в Європу. Якби раніше Україна не вагалася з реформами та інтеграцією в європейські та євроатлантичні інституції, є ймовірність, що ми зараз були б у ЄС разом.

Посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен:

Анка Фельдгузен

1.Україна – неймовірно цікава країна в центрі Європи, зараз тут відбувається доволі багато подій як у політиці, так і в інших сферах. За останні 30 років надзвичайно багато сталося у політиці, Революція гідності змінила країну, і відтоді просунулися вперед численні реформи. Крім того, Україна – просто чудове місце для подорожей. Тут вражають широкі ландшафти, незліченна кількість полів та озер, а Київ – барвистий та сяючий мегаполіс із креативним клубним і модним життям.

2. Ми донині переконуємося у Німеччині, що надзвичайно важливо вести чесну та контроверсійну дискусію про власне минуле. Особливо це стосується осмислення націонал-соціалізму, а також періоду поділу країни, який сформував новітню історію Німеччини. Цей досвід показав нам, що, незважаючи на тривалий конфлікт, слід використовувати будь-яку можливість для наведення мостів між людьми. Це єдиний спосіб створити спільне розуміння в суспільстві, написати спільну історію, в якій громадяни можуть також віднайти своє місце. І це створює довіру: як між членами суспільства, так і довіру до країни та її політичних інституцій.

3. Слово «довіра» тут також є дуже важливим. В умовах сильної демократії громадяни повинні бути залучені на місцевому рівні та повинні мати відчуття, що тут щось відбувається, що їхні питання позитивно вирішують. І вони повинні мати впевненість і знати, що їхні права надійно захищені судами. Ось чому ми хочемо зміцнити міста та громади, і саме тому судова реформа є настільки вирішальною. Якщо є чіткі структури, які усі підтримують, то й інші реформи просуватимуться вперед швидше.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін:

1. Світ предметно цікавиться справою України. Тридцять років тому Верховна Рада України зробила сміливий вибір - домагатися незалежного й демократичного майбутнього своєї країни, який ґрунтувався на європейських цінностях та глибокому переконанні, що демократія, відкриті ринки і верховенство права можуть покращити життя громадян.

Звичайно, на шляху до цієї мрії в України були і злети, і падіння, але якщо дивитися в цілому, то загальну траєкторію поступу України до її євроатлантичного майбутнього видно цілком чітко й виразно.

Незважаючи на агресію Росії, в тому числі у Криму та у територіальних водах України, а також всупереч намаганням корумпованих внутрішніх сил стримувати реформи чи підривати довіру до історичного вибору України на користь інтеграції із Заходом, українці можуть пишатися своїми досягненнями. Мужність і жертовність українського народу у здійсненні цих змін у довгостроковій перспективі надихають.

2. Ми маємо перевагу як найдовше існуюча демократія у світі, а це означає, що з моменту написання Декларації незалежності 245 років тому ми опанували певні речі. Один з уроків полягає в тому, що наша демократія не була повністю створена в день підписання Декларації незалежності. І не була повністю готова і за 13 років, коли штати прийняли Конституцію. Насправді, наша демократія перебуває у процесі становлення протягом понад двох століть, що включало утвердження широкого кола традицій, законів та інституцій, на які ми зараз спираємось. Її творили хоробрі лідери, такі як Джордж Вашингтон, який прийняв незвичайне тоді рішення - не прагнути до влади на все життя. Її творили хоробрі захисники громадянських прав, такі як Мартін Лютер Кінг-молодший, які віддали своє життя, щоб зробити наші закони більш рівними. Ми весь цей час перебували у процесі створення та вдосконалення нашої демократії, і все ще не закінчили! І для цього потрібна відданість, наполегливість і мужність.

Ще одна важлива концепція – це боротьба з корупцією. З певної точки зору, частини нашої Конституції можна розглядати як засоби боротьби з корупцією, оскільки вони обмежують можновладців, створюючи рівноправні гілки влади, що врівноважують одна одну, гарантують свободу преси та інші інструменти контролю влади. Пізніше американці використовували демократичний процес, щоб вжити заходів для проти корупції, запровадивши закони, установи та судову систему, що захищають власність, права і свободи всіх американців. І ми від цього виграли – обмеження корупції не тільки створило більш справедливе суспільство, воно створило одне з найкращих бізнес-середовищ у світі, а це зробило нас заможнішими.

3.30-й день незалежності України дає українцям прекрасну нагоду замислитися над надіями та мріями, які лежали в основі заснування їхньої країни. Україна пішла на величезний ризик, зробивши у 1991 році вибір на користь спроби збудувати демократичну суверенну державу, де верховенство права і відкриті ринки принесуть краще життя всім громадянам. Ми знаємо, що є зовнішні та внутрішні сили, які не хочуть цього для країни. Ми знаємо, що реформа, здійснювана крок за кроком, неймовірно складна і часто політично дорога, часто вимагає особистих жертв, щоб отримати результат у довгостроковій перспективі. Але воно того варте!

Коли я озираюся довкола і бачу енергійний, інноваційний бізнес України, розмовляю з молоддю, настільки талановитою і здатною розмовляти багатьма мовами, або зустрічаюся з відданими справі посадовцям, активістами громадянського суспільства чи журналістами, я щиро вірю, що Україна може досягти і досягне успіху.

Наша віра в незалежну Україну надихає ту потужну підтримку, яку США надали Україні за останні 30 років. Ми щиро віримо, що Україна досягне своїх євроатлантичних цілей і зуміє відбити сили, що намагаються її підірвати – чи то корумповані внутрішні сили чи агресивні зовнішні. Слава Україні!

Посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере:

1. Україна переживає кардинальні зміни. Судова система, економіка, правоохоронні органи – майже всі сфери та інституції є частинами амбітного процесу реформ. Україна втілює ці реформи в дуже складних умовах, що є вдвічі важче. І те, наскільки успішно відбуватиметься цей процес, на мою думку, є найцікавішим в Україні для світу.

2. Однією зі сфер, де досвід Туреччини може особливо знадобитися Україні, є промислові зони турецького типу. Завдяки дуже успішній концепції організованої промислової зони багато турецьких міст з помірними економічними показниками стали справжніми потужними виробниками та центрами експорту. Ця концепція ґрунтується на ініціативах як з боку уряду, так і на місцевому рівні для залучення інвестицій. Я вважаю, що досвід державно-приватного партнерства Туреччини, яке є основою багатьох багатомільярдних проєктів, таких як аеропорт Стамбула, мегалікарні, що можуть приймати тисячі пацієнтів, а також інфраструктурних проєктів на кшталт дамб та мостів, є чудовим прикладом для України.

3. Ми високо оцінюємо Україну за її амбітну програму реформ та конкретні результати. Утім, важливо пам’ятати, що втілення довгострокової програми реформ є завданням не з легких. Завжди будуть внутрішні та зовнішні виклики, а також важкі компроміси. В такі важкі часи пам’ятайте мудрі слова Лесі Українки: «Гетьте, думи, ви хмари осінні! То ж тепера весна золота!».

Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен:

1.Україна сповнена багатств. Насправді, це величезна країна із сильною культурою та різноманітними традиціями, включаючи гастрономію, музику, костюми, мистецтво та багато іншого. Українська культура заслуговує на те, щоб її знали та впізнавали у всьому світі! Звісно, її історія також є важливою сферою інтересу, що має цікавити кожного. Отже, Україна може багато чого запропонувати світові, в чому я зміг переконатися особисто, коли подорожував та відкривав цю прекрасну країну, і сподіваюся, що продовжуватиму це робити!

2. Це важливе питання, і, дійсно, 30-та річниця незалежності України – це хороша нагода для роздумів про недавнє минуле та перспективи. Обмін досвідом, я вважаю, є завжди доброю підмогою, і це, до речі, одна з місій дипломатів.

Що стосується Франції та України, я хотів би поділитися двома ідеями. Перша – це важливість верховенства права, що є дуже картезіанським принципом, дуже французьким, і для мене є основою міцної та демократичної Держави. Друга – важливість єдності, яка, на мою думку, працює завдяки братству, рівності та свободі – трьом основним цінностям Французької Республіки, незважаючи на різноманітність чи скоріше завдяки їй. І тут ми підходимо до основної цінності Європейського Союзу, яку ми, очевидно, дуже поділяємо.

Звісно, цього неможливо досягнути за один день, і, повірте мені, це ніколи не буде ідеальним. Цей шлях є довгим, складним і в певному сенсі безкінечним. Але людина завжди повинна мати нематеріальні цілі, якщо хоче забезпечити стійку державу. А я переконаний, що це найщиріше бажання кожного українця.

І в 30-ту річницю незалежності України я хотів би нагадати, що на цьому шляху Україна завжди могла покладатися на найсильнішу підтримку Франції як члена Європейського Союзу в досягненні цієї мети. Моя країна стояла поруч з Україною 30 років тому, коли вона знову здобула незалежність. 30 років по тому Франція все ще знаходиться поряд, підтримуючи її як друга. Про це говоритиме міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан в Києві 23 та 24 серпня. Як ніколи, у ці важкі часи, ми захищаємо незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України – демократичної країни, яка поділяє наші, загальноєвропейські цінності.

3. Побудова демократичної держави та консолідація нації – це два дуже складних завдання, які тримають у напруженні, адже необхідно знайти свій власний шлях, будувати, поки йдеш, і не випускати цілей з поля зору в той час, коли багато хто намагатиметься збити зі шляху. І тут завжди, дуже близько, є ризик змінити напрямок і вдатися до крайнощів... Крайнощів в ідеології, при цьому забуваючи, що країна завжди різноманітна. Крайнощів в управлінні, адже влада може бути небезпечною, і саме тому демократія тримається на системі стримувань та противаг.

Але в цю 30-ту річницю незалежності України я насамперед хочу побажати українцям всього найкращого на шляху до ще міцнішої демократії та посилення єдності. Слава Україні!

Посол Японії в Україні Кураі Такаші:

Світу цікавий розвиток геополітичної ситуації в Україні та навкруг неї. Україна знаходиться в дуже чутливих, але важливих сферах світової політики. На нашу думку, світ дуже пильно спостерігає за будь-якими кроками України з перспективою зазирнути в майбутнє стратегічного розвитку європейського регіону.

Бізнесові кола Японії звертають увагу на сферу ІТ, яка стає все цікавішою для людей. Нам відомо, що в Україні багато відмінних ІТ-інженерів.

У жителів Японії безпосередній інтерес викликає успіх української національної збірної на Паралімпіаді в Токіо, яка починається 24 серпня. Українська команда дуже сильна, і ми з нетерпінням чекаємо побачити її чудові результати на Паралімпійських іграх, а також те, як вони здобули власний життєвий успіх.

2. Передусім, посилити згуртованість людей. Після Другої світової війни Японія була спустошеною, а люди були дуже бідними, і їм нічого не залишалося окрім як об’єднатися і дивитися лише вперед. У парламенті консерватори об’єдналися у 1955 році, і вони й досі є правлячою партією в Японії. Ми вважаємо, що економічний розвиток був би неможливий без спільного та сильного прагнення до цього згуртованих людей.

По-друге, співпраця з міжнародним співтовариством. На нашу думку, післявоєнний розвиток Японії став можливим, зокрема, завдяки зусиллям нашого народу. Однак ці зусилля не принесли б результату без ефективної співпраці з міжнародною спільнотою. Ми приділили особливу увагу “pacta sunt servanda” (ключовий принцип міжнародного права – «договори повинні виконуватися» – ред.) через ефективну та тривалу співпрацю з міжнародною спільнотою.

По-третє, фокус на фундаментальних науках, дослідженнях і розробках. Він не дає негайних результатів, але є чудовим у довгостроковій перспективі, а в Україні живе так багато прекрасних науковців з довгою історією академічної освіти. У багатьох випадках технологічні винаходи можуть народжуватися шляхом абсолютно вільної думки вчених або людей, які працюють у лабораторіях компаній. Не завжди легко створити середовище, де б ці люди могли вільно працювати, але це виявилося важливим.

3. Ми вважаємо, що найважливішим для України є уникати будь-якої стратегії чи кроків політичного, соціального чи культурного характеру, що могли би призвести до підриву згуртованості українського суспільства. Україна має величезний потенціал, а джерело її сили – в об’єднаному українському народові.

В економічному плані слід уникати того, щоб звертати увагу лише на великі підприємства та мало дбати про малий та середній бізнес. В Японії малі та середні підприємства (МСП) складають 99,7% усіх підприємств, і ми дійсно вважаємо, що саме МСП є головним джерелом технологічних винаходів, а великі підприємства фактично підтримуються МСП.

Надія Юрченко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-