США сприятимуть зміцненню кібербезпеки України - посольство

США сприятимуть зміцненню кібербезпеки України - посольство

Укрінформ
США сприятимуть всебічному прогресу у зміцненні кібербезпеки України, заявляє представник Посольства США в Україні Адам Марлоу.

Як передає Укрінформ, з посиланням на пресцентр РНБО, про це він сказав під час другого засідання Національного кластера з кібербезпеки.

Засідання у рамках продовження співпраці між Національним координаційним центром кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України (НКЦК) і Фондом цивільних досліджень та розвитку Сполучених Штатів Америки (CRDF Global) (за підтримки Державного департаменту США) відбулося у форматі Zoom-конференції та було присвячене обговоренню проєкту нової Стратегії кібербезпеки України на 2021-2025 роки.

Керівник служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки Апарату РНБО України Наталія Ткачук подякувала усім стейкхолдерам, залученим до розробки Стратегії, та повідомила, що проєкт Стратегії був винесений для громадського обговорення, яке невдовзі завершиться.

За її словами, проєкт дістав схвальну оцінку з боку представників громадськості України, а також партнерів із країн-членів Євросоюзу, Великої Британії, США. За результатами опрацювання цих пропозицій наприкінці березня проєкт Стратегії буде фіналізований.

Ткачук зазначила, що одним з важливих завдань є підготовка п’ятирічної дорожньої карти, яка буде деталізована Кабінетом Міністрів України шляхом затвердження щорічних планів з реалізації Стратегії.

Керівник управління забезпечення діяльності НКЦК Апарату РНБО України Сергій Прокопенко нагадав, що основою для роботи стало затвердження Президентом у вересні 2020 року Стратегії національної безпеки України. 12 жовтня минулого року Глава держави доручив НКЦК розробити проєкт Стратегії кібербезпеки України та подати його у шестимісячний строк на розгляд РНБО України.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко повідомив, що у парламенті зареєстровані два законопроекти з питань захисту критичної інфраструктури України (урядовий та авторства народних депутатів).

Читайте також: Рада ЄС підтримала оновлену стратегію кібербезпеки Євросоюзу

За його словами, в останні роки в Україні зроблено кроки до покращення нормативно-правової бази у сфері кібербезпеки, проте необхідно докладати зусиль до її подальшого вдосконалення.

Представник Посольства США в Україні Адам Марлоу подякував ключовим зацікавленим сторонам за співпрацю і зазначив, що США «непохитні щодо підтримки України у сфері кібербезпеки та очікують, що завдяки Національному Кластеру реформування цієї сфери буде продовжено». США, у свою чергу, сприятимуть всебічному прогресу в зміцненні кібербезпеки України, наголосив він.

Заступник керівника Програми кібербезпеки CRDF Global в Україні Михайло Верич презентував основну мету, цілі та пріоритети Національного кластеру кібербезпеки. За його словами, це «ініціатива коаліції, співпраці та координаційний майданчик для суб’єктів національної системи кібербезпеки, міністерств та інших державних органів та неурядових інституцій, представників посольств, донорських організацій, приватного сектора, міжнародних партнерів заради ефективної спільної роботи у реалізації низки програм та проєктів з кібербезпеки в Україні».

Наступне засідання планується провести 29 квітня.

Як повідомлялось, 26 лютого в Апараті РНБО відбулася перша установча координаційна зустріч Національного кластеру з кібербезпеки, який покликаний посилити реагування на зростаючі загрози у сфері кібербезпеки.

4 березня Робоча група при Національному координаційному центрі кібербезпеки Ради національної безпеки і оборони України схвалила проєкт Стратегії кібербезпеки України на 2021–2025 роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-