Єврокомісія зафіксувала сплеск активності Росії проти України в YouTube

Єврокомісія зафіксувала сплеск активності Росії проти України в YouTube

Доповідь
Укрінформ
Єврокомісія оприлюднила сьогодні доповідь в рамках реалізації Кодексу поведінки інтернет-платформ проти дезінформації, яка мала на меті узагальнити дії платформ у боротьбі з дезінформацією щодо вакцинації та боротьби з COVID-19.

Як повідомляє Укрінформ, цей документ оприлюднений в четвер на сайті Єврокомісії.

Водночас, як передає кореспондент Укрінформу, тематична доповідь від платформи Gооgle «побічно» засвідчила сплеск активності російських «ботоферм» в YouTube, що був спрямований проти України, наприкінці минулого – на початку поточного року.

Така інформація оприлюднена в оперативній доповіді Gооgle, що додається до документу Єврокомісії. Зокрема, у доповіді Gооgle наводяться такі дані:

«Листопад (2020).

- Ми зупинили 10 каналів YouTube в рамках розслідування скоординованих операцій, пов’язаних з Росією. Ця кампанія включала контент українською мовою про поточні події в Україні, з критикою президента Зеленського та колишнього президента України Порошенка…

Грудень (2020)

- Ми зупинили 1 канал YouTube та 1 рекламний аккаунт які розміщували контент, критичний до української влади…

Січень (2021 року).

- Ми зупинили 4 канали YouTube та 1 рекламний аккаунт у рамках розслідування операцій впливу, що пов’язані з Україною. Ця кампанія завантажувала контент російською мовою стосовно подій к Казахстані та з критикою політики ЄС стосовно Молдови…

- Ми зупинили 1 канал YouTube в рамках розслідування операції впливу з Росії. Завантажувався контент російською мовою про поточні події в Україні….

- Ми зупинили 5 каналів YouTubе, пов’язані з Росією, які завантажували контент російською мовою на теми анексії Криму та громадянської війни в Сирії….

- Ми зупинили 2 канали YouTube та один рекламний аккаунт, пов’язані із Росією, які завантажували контент російською мовою щодо історичних подій в Афганістані, у Вірменії і в Україні…».

Читайте також: Побачив фейк – тисни «поскаржитись»: Ткаченко закликає протистояти інформаційній загрозі РФ

Як засвідчила доповідь, недружні дії російських «ботоферм» були спрямовані не лише проти України, але й проти Заходу, включаючи ЄС, США і Велику Британію, проти діяльності ключових міжнародних організацій, мали на меті дискредитацію міжнародних зусиль із організації вакцинації проти коронавірусу тощо. Вони були зупинені платформою Gооgle, виходячи із принципів її роботи та зобов’язань відповідно до Кодексу поведінки проти дезінформації.

В тому, що стосується України, сплеск дезінформації проти неї припав на період з листопада минулого року по січень нинішнього. Метою російських «ботоферм» була дискредитація України та системи української влади. На підставі даних, що увійшли до документа, можна дійти висновку, що частина цієї роботи була свідомо спрямована на роздмухування протиріч між Президентом України Зеленським та колишнім Президентом України Порошенком, що, вочевидь, вписується у парадигму російської «гібридної війни» проти України та проти прагнення українців до свободи й демократії.

До цього Gооgle фіксувала сплеск цілеспрямованих дій Росії проти України у квітні 2020 року. Тоді платформа припинила діяльність 15 каналів YouTube та 3 блогів в рамках триваючого розслідування щодо «операцій впливу» з боку Росії. Зауважується, що заблоковані продукти вироблялися англійською і російською мовами, та були спрямовані проти ЄС, Литви, України і США.

Як повідомляв Укрінформ, нещодавно під час діалогу в рамках Атлантичної Ради головний виконавчий директор компанії «YouTube» Сюзан Вайчіцкі розповіла про головні принципи інформаційної політики компанії, про так зване правило чотирьох R – Responsibility (Відповідальність), Remove (Видалення), Rise (Підтримка), Reduce (Скорочення). Головний з них – відповідальність, що означає відповідальну поведінку стосовно власних правил і користувачів.

Єврокомісія уклала з провідними онлайн-платформами світу, включаючи «YouTube», добровільний Кодекс поведінки, який передбачає вдосконалення системи ідентифікації, блокування та видалення контенту, який містить заклики до екстремізму або насильства, або містить соціально небезпечну дезінформацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-