Штати в ОБСЄ: Росія може завершити конфлікт на сході України вже завтра, але не хоче

Штати в ОБСЄ: Росія може завершити конфлікт на сході України вже завтра, але не хоче

Укрінформ
Росія могла б завершити збройний конфлікт на сході України, який вона розпочала та підживлює, вже завтра, однак у Кремлі цього не хочуть.

Про це сказала тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн на засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Цього місяця починається вже восьмий рік російських військових дій проти свого суверенного сусіда. Російська агресія на сході України призвела до того, що понад 13 тис. людей було вбито, ще понад 1,4 мільйона змушені залишити свої домівки. Держави-учасниці цієї Постійної ради та міжнародне співтовариство у своїй переважній більшості послідовно засуджують Росію за порушення територіальної цілісності України, проте Москва продовжує агресію", - сказала вона.

Дипломат додала, що в цей же час сім’ї в Росії також втрачають своїх близьких "у ​​безглуздому конфлікті на сході України", який був розпочатий Москвою. "Наші російські колеги послідовно заперечують роль своєї країни у конфлікті. Але повторення брехні не робить її правдою. Росія продовжує чинити перепони мирному процесу, у тому числі у складі Тристоронньої контактної групи", - додала представник Сполучних Штатів в ОБСЄ.

Вона зазначила, що реальний прогрес на мирних переговорах можна очікувати, "лише коли Росія справді визнає свою роль у конфлікті, який вона розпочала і підтримує, і лише коли Росія почне добросовісно ставитися до переговорів у рамках мирного процесу".

Як зазначали Острієн, замість хибних звинувачень України у нібито небажанні виконувати Мінські домовленості, Росії краще зосередитися на виконанні своїх "мінських" зобов’язань "А саме: Росія повинна наказати силам, які вона озброює, тренує, спрямовує та спільно з якими воює, скласти зброю, а також розпустити незаконні збройні формування і вивести російську техніку з території України. Вона повинна негайно припинити встановлення нових наземних мін, сприяти безпечній доставці міжнародної гуманітарної допомоги до підконтрольних Росії територій східної України та відновити повний контроль України над своїм міжнародно визнаним кордоном з Росією", - заявила вона.

Читайте також: Росія всупереч заявам інтегрує ОРДЛО у свій простір – Україна в ОБСЄ

За словами посадовця, зробивши це, Росія могла б відразу завершити конфлікт на Донбасі, однак Москва не хоче цього. "Давайте будемо чіткими: Росія могла б зробити все це сьогодні. Росія могла б закінчити цей конфлікт завтра. Але натомість вона обирає подальше розпалювання конфлікту", - зазначила Острієн.

Читайте також: З 2014 року на Донеччині загинули 735 та поранені 1835 цивільних - Україна повідомить Гаагу

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого минуло 7 років з моменту початку військової агресії Російської Федерації проти України, яка призвела до незаконної анексії Кримського півострова та окупації частини Донецької та Луганської областей. Для координації міжнародних зусиль із протидії злочинним діям Росії та для відновлення територіальної цілісності Україна започаткувала Кримську платформу як консультативний та координаційний міжнародний формат. У рамках цієї ініціативи 23 серпня цього року Україна має намір провести у Києві «Кримський саміт» та ухвалити Кримську декларацію, яка буде відкрита для підпису для всіх країн доброї волі. Головною метою Кримської платформи є деокупація Криму та його відновлення у складі України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-