На засіданні Ради президентів України і Литви обговорили реформи і ситуацію на Донбасі

На засіданні Ради президентів України і Литви обговорили реформи і ситуацію на Донбасі

Укрінформ
На засіданні Ради президентів України і Литви делегації двох країн обговорили питання реформ, ситуацію на Донбасі, а також європейські та євроінтеграційні прагнення України.

Засідання відбулося під головуванням глав держав Володимира Зеленського і Гітанаса Науседи, повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Президент України, зокрема, детально розповів про здійснювані реформи, зупинившись окремо на земельній, яка дасть поштовх економіці та встановить справедливі ринкові відносини в аграрному секторі.

Своєю чергою Науседа наголосив, що Литва завжди підтримуватиме Україну на шляху євроатлантичної інтеграції. Він також відзначив важливу роль Зеленського у реалізації реформ і привітав зусилля щодо реформування оборонної галузі України.

Сторони також обговорили ситуацію на Донбасі. Як зауважили в ОП, Президент України поінформував співрозмовника про повний та всеосяжний режим припинення вогню, зазначивши, що кількість порушень останнім часом зросла. За його словами, дуже важливим є питання гуманітарного доступу місій ОБСЄ та МКЧХ до мешканців окупованих територій.

«Ми не живемо тільки сьогоднішнім днем. Питання Донбасу – це не лише припинення війни, а й деокупація та реінтеграція тимчасово окупованих територій», – заявив Зеленський.

Водночас віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков наголосив, що Україна виконала всі домовленості, досягнуті на саміті лідерів Нормандської четвірки у Парижі, і зауважив, що важливо напрацювати план реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подякував главам держав за справжнє лідерство у зміцненні українсько-литовського діалогу, який сьогодні відповідає змісту й духу стратегічного партнерства, та додав, що з ініціативи Зеленського наступний рік проголошений роком України в ЄС.

Учасники засідання також наголосили на важливості повернення до питання надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО. Крім того, було порушено питання співпраці в галузі кібербезпеки та протистояння гібридним загрозам.

Представники української сторони також розповіли, як щодня зростає підтримка з боку інших країн ініціативи "Кримська платформа", кінцевою метою діяльності якої має стати деокупація Криму.

Міністр інфраструктури Владислав Криклій розповів про реалізацію програми «Велике будівництво» і закликав литовські компанії долучатися до державно-приватних проєктів з будівництва в Україні.

Він також подякував Литві за підтримку Угоди про «відкрите небо», яку Україна планує підписати в липні.

На засіданні йшлося й про розширення співпраці в енергетичній сфері. Литовська сторона підтвердила налаштованість протистояти реалізації проєкту «Північний потік – 2» і висловила підтримку Україні в цьому питанні.

Виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко зазначив, що Україна хотіла б бути менш залежною від імпорту електроенергії та збільшити її експорт.

Своєю чергою міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко подякував Литві за підтримку України на міжнародній арені. Він розповів про проєкт «Велика реставрація», який може стати драйвером для розвитку туризму. Також міністр нагадав про підписаний Президентом документ про приєднання України до європейських туристичних маршрутів, що дає нові можливості для розвитку туристичної галузі та культурних взаємозв’язків.

Повідомляється, що Зеленський запросив Гітанаса Наусєду взяти участь у заходах з нагоди 30-річчя Незалежності України.

«Без сумніву, Україна та Литва – великі друзі», – наголосив Президент України.

Як повідомляв Укрінформ, 18-19 березня в Україні з офіційним візитом перебуває Президент Литви Гітанас Науседа.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-