Нова редакція закону про СБУ: основні зміни

Нова редакція закону про СБУ: основні зміни

Укрінформ
Основні положення нової редакції Закону “Про Службу безпеки України” у понеділок були презентовані на засіданні Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

За словами голови СБУ Івана Баканова, нова українська спецслужба повинна наблизиться до кращих моделей спецслужб країн-членів НАТО та ЄС.

"Необхідність кардинальних змін у спецслужбі викликана швидкісною мутацією викликів, що впливають на рівень національної безпеки. Служба повинна не тільки аналізувати загрози в режимі онлайн, але і передбачати нові, оперативно розробляючи "вакцини", які зможуть нейтралізувати загрози ще на етапі їх виникнення", - наголосив Баканов.

Читайте також: Скорочення штату СБУ буде обов'язково — Баканов

Відповідно до нового концепту реформування СБУ пріоритетними напрямами будуть відмова від невластивих функцій та неможливлення розслідування злочинів, що не становлять загрози державній безпеці України; розширення контррозвідувального вектора роботи СБУ і ризик-орієнтований підхід до протидії загрозам державної безпеки; впровадження гнучкої структури служби; скорочення і перезавантаження кадрового складу служби; демілітаризація; підвищення рівня заробітної плати працівників служби; деполітизація керівної вертикалі СБУ та призначення голови СБУ на строк, що не збігається зі строком каденції Президента України; вдосконалення порядку міжнародного співробітництва та обміну інформацією з партнерськими спецслужбами; формування розгорнутої системи демократичного цивільного контролю за діяльністю спецслужби, яка послужить запорукою дотримання Службою безпеки прав і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, зокрема, унеможливить тиск на бізнес.

Повідомляється, що найближчим часом законопроєкт про реформування СБУ буде представлений Президенту України і міжнародним партнерам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-