Путін обіцяв відпустити Сенцова відразу після затримання - Порошенко

Путін обіцяв відпустити Сенцова відразу після затримання - Порошенко

Укрінформ
П’ятий президент Петро Порошенко повідомив, що президент РФ Володимир Путін обіцяв відпустити українського режисера Олега Сенцова відразу після затримання, однак згодом порушив цю обіцянку.

Про це Порошенко заявив в ефірі програми “Рандеву”.

“Перше обговорення прізвища Сенцова було через два тижні після його незаконного арешту. Я хочу наголосити, що тоді були затримані два російські журналісти, у 2014 році, у червні чи в липні. І Путін під час розмови поставив це питання, і я кажу: "Ви відпускаєте Сенцова, ви відпускаєте тих, кого затримали, - я відпускаю журналістів". Путін наголосив: "Так, я готовий, але прошу зробити перший крок. Ви відпустіть зараз журналістів, і ми негайно розглянемо питання із Сенцовим"... Це дуже добре і на всі 5 років навчило, як треба ставитись до подібних обіцянок. Так, було прийнято рішення, щоб ми звільнили цих двох журналістів. І після цього я телефоную пану Путіну і кажу питання про Сенцова та інших. Він каже: "Так почекайте, мені принести документи, це терористи”, - сказав Порошенко.

За його словами, Путін упродовж п'яти років категорично відмовлявся обговорювати звільнення Сенцова, попри шалений тиск.

“Потім до них додалися Сущенко, Балух, інші. Не було жодної розмови, коли б ми не згадували (про це питання — ред.)”, - сказав Порошенко.

На запитання, чому їх не повернули раніше, Порошенко відповів, що “це не в руках Медведчука, не в руках Зеленського і не в руках Порошенка”.

Читайте також: Політв'язень Панов: Російські ЗМІ називали Порошенка "найголовнішим ворогом"

“Путін розглядав заручників, як розмінну монету, якою він купував можливе скасування санкцій або якою він намагався підтримати когось, наприклад Медведчука, чи, навпаки, ударити по комусь, наприклад, по Порошенку”, - додав він.

Відповідаючи на запитання, чому було саме зараз вигідно це зробити, Порошенко зауважив, що “далі тягнути не мало сенсу”.

Як повідомлялося, 7 вересня відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Його і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали. Сенцов відбував покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на прийом їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-