ВР ухвалила законопроєкт про добровільне використання стандартів в Україні

ВР ухвалила законопроєкт про добровільне використання стандартів в Україні

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №1068 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям закону України "Про стандартизацію".

Ухвалення відповідного рішення підтримали 286 народних депутатів при мінімально необхідних 226-ти, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з пояснювальною запискою, положення законопроекту спрямовані на приведення національної системи стандартизації у відповідність до міжнародної та європейської практики, зокрема встановлено добровільність застосування національних стандартів, недопущення погодження їх проектів з державними органами. недопущення нормативно-правового регулювання відносин, пов'язаних із розробленням стандартів підприємств, установ та організацій і технічних умов.

Передбачається також скасування галузевої стандартизації, у зв’язку з чим, протягом 15 років центральні органи виконавчої влади мають право у відповідних сферах діяльності та в межах своїх повноважень перевіряти, переглядати свої галузеві стандарти з метою переведення їх на національний рівень або на рівень підприємств чи скасовування.

Зазначається, що добровільне застосування стандартів відповідає вимогам Угоди про технічні бар’єри в торгівлі Світової організації торгівлі, а також європейським принципам стандартизації.

Відповідно до європейської практики посилання на певні стандарти в актах законодавства, зокрема директивах Європейського Союзу, є поодинокими випадками. При цьому застосування відповідних стандартів є обов’язковим.

Читайте також: Комітет Ради схвалив заяву про невизнання російських “виборів” у Криму

Посилання на національні, міждержавні, галузеві стандарти в актах законодавства мають наводитися у крайніх та обґрунтованих випадках, зокрема у разі визначення обов’язковості застосування відповідних стандартів у актах законодавства Європейського Союзу. При цьому мають наводитися позначення відповідних національних або міждержавних стандартів.

"Враховуючи положення закону, зокрема щодо необхідності приведення законодавчих актів у відповідність до закону, законодавчі акти не повинні містити положень, які передбачають:

що продукція, процеси, послуги мають виготовлятись, проводитись, надаватись відповідно до нормативних документів (національних стандартів, кодексів усталеної практики, галузевих нормативних документів, стандартів, кодексів усталеної практики і технічних умов, прийнятих підприємствами, установами та організаціями) без посилання на відповідні нормативні документи;

погодження національних стандартів, стандартів, кодексів усталеної практики і технічних умов підприємств, установ та організацій з будь-якими установами;

процедури розроблення (зокрема вимоги щодо змісту, форми, структури, погодження), прийняття, перевірки, перегляду, скасування та застосування стандартів, кодексів усталеної практики та технічних умов, прийнятих підприємствами, установами та організаціями;

нагляд за дотриманням стандартів та штрафні санкції за недотримання вимог стандартів", - йдеться у пояснювальні записці.

Наголошується, що прийняття законопроекту забезпечить приведення законодавчих актів у відповідність до закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-