У комітеті пояснили мотиви Зеленського припинити повноваження членів ЦВК

У комітеті пояснили мотиви Зеленського припинити повноваження членів ЦВК

Укрінформ
У Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розповіли, чим керувався Президент Володимир Зеленський, коли вніс до парламенту подання про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії.

Про це повідомила заступник голови Комітету, народний депутат від фракції "Слуга народу" Аліна Загоруйко під час брифінгу в середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Мотивацію цього подання умовно можна поділити на чотири блоки. Перша частина стосується рішень, дій або бездіяльності Центральної виборчої комісії щодо реєстрації кандидатів у народні депутати України. А саме у поданні йдеться про те, що під час здійснення реєстрації ЦВК була упередженою і діяла всупереч принципам, які визначені виборчим законодавством. Там же наводиться статистика про рішення судів. Вони є досить масштабними. Наводиться цифра - 28 рішень Центральної виборчої комісії, які судами були скасовані, а дії ЦВК визнані протиправними", - сказала Загоруйко.

За її словами, також серед мотивів подання - необ'єктивність та упереджений підхід ЦВК щодо визначення відомостей в автобіографії кандидатів.

"У цьому плані Центральна виборча комісія не здійснила жодних дій, які б унеможливили перешкоджанню формуванню волі виборців. Мова йде про те, що у своїх автобіографіях кандидати могли зазначати різну інформацію. ЦВК дуже часто відходила від принципу об'єктивності, мотивуючи це тим, що в них недостатньо повноважень для перевірки тих чи інших відомостей. Відповідні суб'єкти виборчого процесу йшли в суд, відстоювали своє право і, відповідно, рішення ЦВК були скасовані", - зазначила Загоруйко.

Вона додала, що після рішень судів ЦВК заходила можливість"унормувати ці питання”.

Читайте також: Рада може цього тижня звільнити членів ЦВК

Загоруйко також зауважила, що, зокрема, на округах 169 і 198 під час парламентських виборів була неоднакова практика застосування законодавства, коли існують однакові підстави.

"На підставі звернень розглядалися питання скасування реєстрації народних депутатів. Тільки в одних моментах ЦВК робила один підхід, приймали одне рішення, а в питанні кандидата від "Слуги народу" - Куницького - приймали абсолютно діаметральне рішення і скасовували реєстрацію. І знов-таки судом рішення про скасування реєстрації було скасовано", - сказала Загоруйко.

Також вона зазначила, що в одному з рішень судів прописано, що ЦВК не виконала рішення суду, а станом на сьогодні є округ, де досі не встановлені результати парламентських виборів.

Як поінформувала Аліна Загоруйко, у середу вранці вже відбулося засідання підкомітету, де обговорювалося подання. Також це питання розгляне комітет з організації держвлади на засіданні 11 вересня, де вирішить, чи пропонувати це питання для винесення в зал.

Депутат зауважила, що подання Президента про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії надійшло до Ради 9 вересня.

Як повідомляв Укрінформ, 9 вересня Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання про дострокове припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії. Його направили до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-