“Друге пришестя”: Шустер і “Свобода слова” його імені повертаються на “великий екран”

“Друге пришестя”: Шустер і “Свобода слова” його імені повертаються на “великий екран”

Аналітика
Укрінформ
Оновлена студія на проспекті Перемоги, технологічні інновації та старі-нові гості на телеканалі Ахметова

Історія працевлаштування в Україні Савіка Шустера та ефірних мандрів його однойменної програми досить строката. Спочатку програма Шустера “Свобода слова” виходила на ICTV, потім на “Інтері” (під назвою “Свобода Савіка Шустера”). У 2008 році, коли ведучий перейшов на ТРК “Україна”, ток-шоу змінило назву на “Шустер LIVE”. Потім програма перебралася на “Перший національний” (нині — UA: ПЕРШИЙ), потім знову на “Інтер”, потім знову на “Перший національний”. Далі програму прийняв телеканал 24, за ним - 112-й канал, звідки - на “1+1”. І останній “притулок” – власний кабельний канал "3s" із паралельною трансляцією п’ятничного шоу в ефірі муніципальної ТРК “Київ”.

Наприкінці 2016 року Савік Шустер заявив про закриття власного телеканалу через брак грошей. А перед цим йому анулювали дозвіл на роботу в Україні. Згодом заборона на працевлаштування Шустера була знята судом, але на “великі екрани” його шоу тоді так і не повернулося...

Про “легендарного Савіка” в Україні потроху почали забувати. Лише поодинокі симпатики вряди-годи запитували: “А де зараз Шустер? Щось давно про нього ні слухом, ні духом”. Аж раптом! Майже через три роки мовчанки політичне ток-шоу “Свобода слова” імені Шустера повертається в ефір — 6 вересня о 21:00 на ТРК “Україна”. У коментарі Савіка Шустера виданню “Гордон” сказано, що відновлення передачі було ініціативою телеканалу. “Подзвонили керівники “України”. Ми з Павлом Єлізаровим пішли на зустріч. Нам сказали, що вони б хотіли, щоб у них на каналі виходило впливове політичне ток-шоу”, - сказав Шустер. І додав, що в результаті переговорів сторони вийшли на підписання дворічного контракту: “Там прописані гарантія невтручання в редакційну політику і умови дострокового розірвання. Тобто якщо наш рейтинг нижче середнього рейтингу каналу, то вони мають право нас одразу закрити”. 

Він також зізнався, що пропозиція була щедрою, але наскільки не повідомляє (у травні в інтерв’ю “Цензор.нет” Павло Єлізаров повідомив, що собівартість програми “Шустер LIVE” була дещо вище $50 тис). Для облаштування оновленої, інноваційної студії (приміщення орендують на проспекті Перемоги в Києві, ймовірно на будівлі кіностудії ім. Довженка - Авт.) з використанням унікальним для України світлового обладнання та інноваційною технологією face reading, вони залучили французьких фахівців. “У нас велика команда: в редакторському складі вісім осіб, 15 камер, з яких три автоматизовані, 12 операторів, режисерів, звукорежисери. Близько 50 осіб працюють над створенням шоу. Сьогодні ж в студії працюють 12 осіб з Франції, з Парижа. До речі, студія у нас найсвіжіша, найдорожча, найсучасніша", – йдеться в його інтерв’ю газеті “Сегодня”.

Тож ми вирішили з’ясувати, що це за інноваційна студія, яку так розхвалює Шустер, чи зміниться формат його ток-шоу, що буде з його рейтингом, а також, наскільки сумлінно керівництво телеканалу, в особі олігарха Ріната Ахметова, виконуватиме зобов’язання щодо невтручання в редакційну політику “Свободи слова Савіка Шустера”?

Оновлена студія
Оновлена студія "Свободи слова Савіка Шустера" на телеканалі ТРК "Україна"

Без пульту голосування, але з камерою зчитування емоцій

В уже згаданому інтерв’ю також повідомляється, що Шустер традиційно запрошуватиме на ток-шоу цікавих гостей – політиків, лідерів громадської думки та експертів. На перший ефір мають прийти лідери п'яти фракцій нової Верховної Ради. “Погодився лідер "Слуги народу", партії "Голос", ОПЗЖ, Юлія Тимошенко, на жаль, не прийде через трагедію. Замість неї прийде, думаю, Сергій Соболєв. Також запросили Петра Порошенка. Але не знаємо, чи прийде він”, – розповідає Шустер.

Будуть у студії присутні й глядачі, щоразу 100 представників різних регіонів ретельно відібраних соціологами за критеріями віку, місця проживання та регіону. Нововведенням і родзинкою оновленої "Свободи слова Савіка Шустера" стане те, що тепер в рамках програми буде визначатися і аналізуватися не тільки ставлення глядачів до тієї чи іншої проблеми, але й будуть зчитуватися їх емоції за допомогою спеціальної камери з технологією face reading. “Камера буде за ними стежити, вона зчитує емоцію. Це абсолютно нова методологія. Перший раз в світі, взагалі в історії людства в прямому ефірі ми спробуємо показати справжню емоційну реакцію на те, що відбувається в студії... ”, – каже ведучий. І додає, що тепер глядачі не голосуватимуть за допомогою пультів, яке це було раніше: “Коли вони голосують руками, підтримують або не підтримують, це абсолютно раціональна, свідома реакція на те, що відбувається в студії”.

Ахметов намагається повернутися у “велику гру”: як експерти оцінюють “друге пришестя” Шустера

Ми також поцікавилися думкою медіаекспертів, запитавши в них про таке: по-перше, що думають про повернення Шустера та його “Свободи слова”, по-друге, чи збереже “оновлене” ток-шоу попередній формат та чи зуміє повернути колишню славу, враховуючи, що за час відсутності український телепростір істотно розрісся конкурентами (крім “Свободи слова” на ICTV (“дітище” Савіка, яке встигло за 14 років тричі змінити батьків — Шустер-Куликов-Карп’як, - Авт.), з’явилися й нові - “Право на владу” (1+1), “Зворотний відлік” (UA: ПЕРШИЙ), “Народ проти” (ZIK), “Голос народу” (“112 Україна”) тощо), а по-третє, чи погоджуються з такою думкою, що запрошуючи до співпраці “зірку”, власник телеканалу Рінат Ахметов (на виборах до Верховної Ради IX скликання ледве не всі його висуванці зазнали поразки, - Авт.) думає про відновлення свого впливу, насамперед, у медіасфері?

Політтехнолог Дмитро Бачевський вважає, що залучення Савіка Шустера на телеканал “Україна” покликане не стільки підвищити його рейтинги, скільки убезпечити сам телеканал і його власника від можливого тиску з боку нової влади.

Дмитро Бачевський
Дмитро Бачевський

“Поява на “Україні” всіма визнаного і популярного ведучого з рейтинговим ток-шоу дозволить Ахметову регулярно збирати біля телеекранів величезну аудиторію і краще опонувати владі та доносити свою позицію. А у випадку виникнення проблем — і говорити про політичні переслідування, пов’язані з появою нового ток-шоу”. - каже політтехнолог. - Враховуючи, що Савік Шустер є, фактично, піонером у створенні в Україні подібного телевізійного формату — швидше за все рейтинги його нового ток-шоу будуть достатньо високими. У перспективі наявність такого ток-шоу дозволить власнику підвищувати впізнаваність та рейтинг дружніх до нього політиків та претендувати на ширше представництво його лобі у наступному парламенті”.

Своєю чергою медіаексперт, головний редактор поштової розсилки "Вісткар" Сергій Рачинський каже, що повернення Савіка Шустера на українське телебачення не було несподіваним.

Сергій Рачинський
Сергій Рачинський

“З одного боку формат політичного ток-шоу залишається в Україні єдиним, здатним зібрати помітну аудиторію. Людям не цікаво слухати тих, кого вони не знають. Зараз склалася така ситуація, що масовий глядач краще знайомий з експертами, які мігрують з однієї студії в іншу, а не з ключовими політиками. Отже, єдиний спосіб привернути увагу до нових облич, це створити атмосферу затятої суперечки між ними, на межі фолу. Для цього й існує формат ток-шоу, - вважає медіаексперт. - З іншого боку, за кілька останніх років в Україні не з’явилося дійсно нових популярних ведучих, здатних зацікавити собою аудиторію. Поширеною стала практика міграції одних і тих же ведучих між каналами, що негативно відбивається на їхній популярності. Більшість з них, це молоді люди, які не здатні захопити увагу глядачів за умов невпинного старіння аудиторії телебачення. Раніше за таких умов запрошували колишніх російських зірок. В нинішніх умовах, єдиним кандидатом, який міг би зробити цю роботу якісно, є ветеран, який би був “по кишені” українському каналу та не зв’язаний ідеологічно чи бізнесово з нинішньою владою”.

Водночас, каже пан Рачинський, збереження чи оновлення формату “Свободи слова ім. Шустера” не гратиме якусь принципову роль. На його думку, в будь-якому варіанті це буде середовище, в якому публіці будуть послідовно нав’язувати думку про те, що в державі вирішуються ключові питання сьогодення, найважливіші проблеми життя людей, а позитивного результату можна досягти лише за умови, коли у відповідальних кріслах будуть сидіти кращі з кращих. “Публіка має лише підтримати тих, хто звучатиме для неї переконливіше (натиснути на кнопку, проголосувати тощо). Привчити людей до думки, що не вони вирішують свою долю, а вона залежить від того, кого з політиків вони підтримують, і є надзавданням політичних ток-шоу. Це залишиться непорушним. Не думаю, що інші ток-шоу будуть здатні скласти конкуренцію “Свободі слова Шустера ”. Їм будуть заважати і мізерні рейтинги одних каналів, і певна втома від них через зловживання цим форматом під час недавніх передвиборних перегонів. Ця втома, до речі, може спрацювати і проти Шустера також”, - наголошує експерт.

Власне, щодо появи Шустера на каналі Ахметова, то, за словами Рачинського, в такий спосіб колишній “олігарх №1” намагається повернутися у велику гру. В першу чергу, гру навколо тематики “реінтеграції Донбасу”. “Туди будуть направлятися значні кошти, а отже владі будуть потрібні свої люди, які будуть їх витрачати. Ахметов є давнім партнером влади і зможе стати у нагоді й у часи “слуг народу”. Щоб привернути до себе увагу і зацікавити своїми послугами, ним буде використовуватися наявний медійний ресурс, де після рішення про закриття газети “Сегодня”, відбувається певна перебудова на користь телебачення і онлайну. Українські політики досі вірять у “надзвичайну силу” телебачення, отже, Ахметов буде завзято підтримувати цю віру. У цієї віри тепер буде і свій апостол - Савік Шустер”, - резюмував Сергій Рачинський.

Мирослав Ліскович. Київ

Фото: сайт "Сегодня"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-