У Польщі чекають від України нового підходу в історичній проблематиці

У Польщі чекають від України нового підходу в історичній проблематиці

Ексклюзив
Укрінформ
В МЗС Польщі вважають, що прихід нової владної команди в Україні означає новий підхід в багатьох питаннях двосторонніх українсько-польських відносин, зокрема і в питаннях складної історії.

На цьому в коментарі власному кореспондентові Укрінформу наголосив під час Економічного форуму у польській Криниці-Здруй заступник глави зовнішньополітичного відомства Польщі Марцін Пшидач, який відповідає за східну політику.

“Нова влада завжди означає потенціал нової відкритості. В Україні зараз повністю нові політики, і це природним чином дає шанс на новий підхід в багатьох питаннях, зокрема й у складних історичних питаннях, які за останні п’ять років значно впливали чи обтяжували польсько-українські відносини”, - заявив Пшидач.

Він підкреслив, що нещодавні переговори Президента України Володимира Зеленського у Варшаві з польськими лідерами були “хорошими” і висловив сподівання, що теми, які були визначені під час переговорів, матимуть свої “конкретні рішення”.

Заступник глави МЗС Польщі висловив жаль з приводу того, що “попередня влада, попри публічні заяви щодо зняття мораторію на ексгумацію останків поляків на території України, які були жертвами різних злочинів та конфліктів, не зробила нічого для вирішення цього питання, і це впливало на довіру до неї”.

Читайте також: Зеленський обіцяє скасувати мораторій на ексгумацію польських поховань

Пшидач наголосив, що заборона на пошуково-ексгумаційні роботи в Україні від самого початку сильно обтяжувала польсько-українські відносини.

“Питання згоди на пошук останків своїх родичів не повинно бути предметом політичної дискусії, оскільки це виражає наш моральний обов'язок”, - констатував заступник глави МЗС Польщі.

Як повідомлялося, українська сторона призупинила виконання польською стороною в Україні пошуково-ексгумаційних робіт у зв’язку з руйнуванням на півдні Польщі пам’ятника УПА у Грушовичах. До цього упродовж 2014-2017 років на польсько-українському прикордонні було знищено хуліганами чи сплюндровано ще кілька місць пам’яті українців.

Під час зустрічі у Варшаві Президент Зеленський вийшов з ініціативою відміни рішення про призупинення пошуково-ексгумаційних робіт польською стороною в Україні, але польська сторона також повинна упорядкувати українські місця пам’яті в Польщі. Водночас, Зеленський також запропонував створити спільний український курган пам’яті на українсько-польському кордоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-