Справа про держзраду: колишній перекладач Гройсмана вийшов із СІЗО

Справа про держзраду: колишній перекладач Гройсмана вийшов із СІЗО

Укрінформ
Голосіївський суд Києва змінив запобіжний захід колишньому заступнику керівника протоколу прем’єр-міністра України Станіславу Єжову, який обвинувачується в державній зраді: його випустили під цілодобовий домашній арешт.

Про це у Facebook написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

"Пам’ятаєте перекладача прем’єра, затриманого за обвинуваченням у держзраді? Вийшов під домашній арешт рішенням колегії суддів Голосіївського райсуду Києва, незважаючи на обґрунтовані заперечення прокурорів. Судді задовольнили клопотання адвокатів та змінили запобіжний захід Єжову з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт із застосуванням браслету. Вчергове подякуємо Конституційному суду за їхнє піклування за долі терористів та державних зрадників", - написала Сарган.

Читайте також: Фейгін розповів, на кого можуть обміняти Сущенко

Як зазначають в Генпрокуратурі, при цьому, у задоволенні клопотання прокурора про продовження строку тримання під вартою судом відмовлено, незважаючи на обґрунтоване обвинувачення у вчиненні особливо тяжкого злочину проти основ національної безпеки України та наявність ризиків, які дають достатні підстави вважати, що обвинувачений може вчинити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України (переховування від суду та слідства), та відсутність можливості запобігання цим ризикам шляхом застосування більш м’яких запобіжних заходів.

Водночас можливості оскарження таких рішень суду першої інстанції в апеляційному порядку чинним КПК України не передбачено, додали в Генпрокуратурі.

Там підкреслили, що ця ситуація стала можливою унаслідок прийняття Конституційним Cудом України 25.06.2019 рішення № 7-р/2019 у справі за конституційними скаргами Савченко Н.С. та інших про визнання неконституційними положення ч. 5 ст. 176 КПК України, яким передбачено, що запобіжні заходи у вигляді особистого зобов’язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261 Кримінального кодексу України.

Як повідомлялося, Станіслава Єжова звинувачують в тому, що у період із травня по грудень 2017 року, діючи на виконання завдань Головного управління Генерального Штабу Збройних Сил Російської Федерації, на шкоду державній безпеці України та надаючи сприяння в проведенні підривної діяльності проти нашої держави, збирав важливу службову інформацію Кабінету міністрів України у сфері зовнішніх відносин, яку передавав співробітникам розвідувального органу РФ.

20 грудня 2017 року співробітниками Служби безпеки України Єжова затримано безпосередньо в будівлі уряду. До нього було застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

У червні 2018 року обвинувальний акт щодо Єжова скеровано до суду для розгляду по суті. Наразі триває дослідження письмових доказів сторони обвинувачення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-