Народний фронт закликає фракції почати створення нової коаліції

Народний фронт закликає фракції почати створення нової коаліції

Оновлено
Укрінформ
Парламентська фракція "Народний фронт" оголосила про вихід із коаліції з 17 травня та ініціює створення нової.
Про це заявив голова фракції Максим Бурбак на засіданні парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Коаліція, яка сформована у 2014 році і діяла до сьогодні, виконала свої завдання... Саме тому ми заявляємо про вихід із діючої коаліції, припинення її діяльності 17 травня 2019 року та про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним", - наголосив Бурбак.

Він уточнив, що відповідно до Конституції, нова коаліція формуватиметься протягом 30 днів.

"Народний фронт закликає фракції державницької ідеології негайно розпочати консультації щодо підготовки нової коаліційної угоди з новим планом дій, в основі якого має об'єднатися нова більшість. Протягом наступних півроку очікують від новообраного президента і парламенту рішучих кроків, дій і змін. Часу на зволікання немає", - сказав Бурбак.

При цьому він озвучив пропозиції "Народного фронту" до нового плану дій.

"Влада має бути відповідальною перед своїми громадянами, тому парламент разом із президентом повинен внести зміни до Конституції щодо скорочення кількості депутатів Верховної Ради. Водночас зняття недоторканності з президента, депутатів і суддів. Чіткого розподілу відповідальності між гілками влади, ліквідації місцевих державних адміністрацій. Завершення процесу децентралізації. Прийняття нового закону про народне волевиявлення, закону про референдум всіх рівнів, впровадження інституту імпічменту для президента та відповідальності для суддів, прийняття пакету економічних законів, у тому числі про податкову амністію. Запровадження справедливого ринку землі. Забезпечення членства України в Європейському Союзі та НАТО. Відновлення територіальної цілісності. Повернення Донецька, Луганська та АР Крим", - конкретизував Бурбак.

При цьому голова фракції наголосив на готовності розглянути пропозиції новообраного президента, в тому числі й щодо кадрових подань, внесених відповідно до Конституції України.

Окрім того, він підкреслив, що низка ключових рішень приймалася конституційною більшістю Верховної Ради, і за п'ять років цей парламент, два уряди та українська влада у цілому провела змін в Україні більше, аніж за два попередніх десятиліття.

"Це вже історія. Закладено фундамент сильної та успішної України - і це майбутнє. Треба будувати далі. Для цього необхідно залучити всі політичні сили державницького спрямування і новообраного президента", - додав політик.

Читайте також: "Народний фронт" виходить із коаліції

Як повідомлялося, раніше у штабі новообраного президента України заявили, що Володимир Зеленський, інавгурація якого відбудеться 20 травня, ініціюватиме розпуск Верховної Ради через відсутність 226 народних депутатів у коаліції.

Водночас після сьогоднішнього рішення “Народного фронту” про вихід з коаліції парламент має 30 днів для формування нової більшості, а президент позбавляється права розпустити Раду на підставі відсутності коаліції. При цьому 30-денний термін закінчиться до 16 червня, а від цієї дати розпуск Ради буде вже неможливим, оскільки Конституція забороняє це за півроку до чергових парламентських виборів.

Коаліцію "Європейська Україна" створили 27 листопада 2014 року. Тоді до неї увійшли фракції Блоку Петра Порошенка, "Народний фронт", "Самопоміч", Радикальна партія, "Батьківщина". В її складі було 302 депутати. Пізніше "Самопоміч", Радикальна партія і "Батьківщина" заявили про вихід із коаліції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-