Парубій каже, що 14 травня Рада закриє питання скасування закону про мову

Парубій каже, що 14 травня Рада закриє питання скасування закону про мову

Укрінформ
Верховна Рада планує 14 травня розглянути зареєстровані в парламенті проекти постанов про скасування рішення щодо ухвалення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Про це заявив Голова ВР Андрій Парубій під час засідання парламенту у п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наступного пленарного вівторка ми поставимо ці постанови на розгляд, ми їх тут же скасуємо. На той момент вже буде повністю підготовлено закон апаратом Верховної Ради, всі правки зведено. Я невідкладно його підпишу і невідкладно його підпише Президент Петро Порошенко. Це буде правильна дія. Я це говорю, провівши всі необхідні консультації», - сказав Парубій.

При цьому він уточнив, що на сьогодні в парламенті зареєстровано 4 проекти постанов про скасування рішення щодо ухвалення закону про мову. Разом з тим спікер додав, що відповідно до регламенту Верховної Ради, на внесення подібних постанов народним депутатам надається дві доби.

Читайте також: ЗМІ: Угорщина блокуватиме комісію Україна-НАТО через мовний закон

«Отже, суть полягає в тому, що скасування відповідних постанов не становить для Верховної Ради жодних труднощів, але якщо ми скасуємо їх швидше, ніж за дві доби, і закон буде підписаний швидше, ніж за дві доби, це може поставити під сумнів легітимність закону. Перевага проходження закону за повною процедурою полягає в тому, щоб була витримана вся процедура: і рішення комітету, і 10 днів таблиці, і щоб була розглянута кожна поправка. Якщо зараз ми допустимо мінімальне порушення, ми не сумніваємося, вони підуть у Конституційний суд і це може поставити під сумнів закон про мову», - пояснив Парубій.

Як повідомляв Укрінформ, 25 квітня Верховна Рада 278-ма голосами ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Президент України Петро Порошенко пообіцяв підписати ухвалений закон відразу після надходження його на підпис.

Водночас того ж дня народні депутати від “Опозиційного блоку” зареєстрували у Верховній Раді два проекти постанови про скасування закону про функціонування української мови як державної.

Згідно з регламентом, Голова Верховної Ради не може підписати закон доти, доки парламент не проголосує ці проекти постанов. Якщо ці постанови не будуть підтримані, Парубій має право підписати закон і направити його на підпис Президенту України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-