Парубій хоче об 11:00 перейти до голосування закону про мову

Парубій хоче об 11:00 перейти до голосування закону про мову

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій пояснив процедуру роботи парламенту щодо ухвалення законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної".
Про це він сказав під час відкриття ранкового засідання ВР у четвер, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чотири роки тому ми прийняли закони про декомунізацію. Сьогодні ми ухвалюємо ще один доленосний закон щодо відновлення історичної справедливості, утвердження української ідентичності - це закон про українську мову як державну... До стін парламенту приїхали українці з усіх куточків України - з Харкова і Львова, Одеси і Чернігова - щоб підтримати і бути з нами в цей великий день. Мобілізуємось, працюємо, приймаємо закон. Я хочу розповісти про структуру нашої роботи. Отже, до 30 хвилин, я думаю, ми завершимо розгляд поправок, потім я запропоную усім фракціям виступити по хвилині, після того - заключне слово голови комітету (з питань культури і духовності) Миколи Княжицького. І я передбачаю, що приблизно о 10:50-11:00 ми перейдемо до голосування", - зазначив він.

При цьому Парубій уточив, що спочатку депутати повернуться до поправок, які комітет вважає необхідними для ухвалення закону, підтвердять їх, а вже потім Рада має ухвалити закон про мову в цілому.

Як повідомлялося, депутати планують завершити розгляд законопроекту № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної» і вийти на голосування. Раді залишилося розглянути 17 поправок.

Читайте також: Рада завершила розгляд поправок до "мовного" законопроекту

У першому читанні Рада ухвалила документ 4 жовтня 2018 року. Підготовка «мовного» законопроекту до другого читання тривала близько чотирьох місяців. За цей час комітет ВР з питань культури та духовності опрацював понад дві тисячі поправок, які надійшли від народних депутатів.

Документом пропонується, зокрема, створити Національну комісію зі стандартів державної мови та запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови.

У друге читання проекту закону парламентарії ввійшли 28 лютого.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-