Навіщо майбутньому головному податківцю країни старі “жигулі”

Навіщо майбутньому головному податківцю країни старі “жигулі”

Аналітика
Укрінформ
У переможця конкурсу на посаду Голови податкової служби Сергія Верланова є цікаве хобі, яке, впевнені, пригодиться йому на цій посаді

Попри спроби блокування конкурсу на очільника нової Державної податкової служби (ДПС), 23 квітня пройшов заключний етап конкурсного відбору. Комісія вищого корпусу державної служби, що проводила конкурс, рекомендувала Кабміну призначити Головою ДПС заступника міністра фінансів Сергія Верланова.

При цьому конкурс на посаду Голови Державної митної служби (ДМС), де вірогідним переможцем прогнозується заступник міністра економічного розвитку Максим Нефьодов, залишається заблокованим ухвалою Окружного адміністративного суду Києва за заявами кількох нардепів, які звинувачують уряд начебто в порушенні конкурсного регламенту. І якщо активного дописувача Facebook Максима Нефьодова українці добре знають як ідеолога та “куратора” системи державних закупівель Prozorro, то Сергій Верланов не настільки яскрава постать в медійному просторі. Хоча він є одним із авторів не менш важливої антикорупційної реформи - системи автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ). До того ж Укрінформ із власних джерел дізнався кілька біографічних подробиць, які надають образу майбутнього головного податківця України кілька яскравих штрихів.

Два конкурси — два кольори

Для початку невеличкий ліричний відступ.

Після перемоги на президентських виборах керівника “Студії Квартал-95” Володимира Зеленського з розгромним рахунком для його опонента діючого президента Петра Порошенка, дехто з колег не приховував розчарування, намагаючись підбадьорити один одного: “Ішов сьогодні на роботу. Зустрів у парку Нефьодова на пробіжці. Подумав: “О, Нефьодов бігає, значить в країні, не дивлячись на вибори, все в порядку!”

Ця невеличка замальовка з життя простого киянина, на нашу думку, є виразним маркером суспільної надії на те, що нова “несистемна” людина на чолі держави збереже правильні надбання минулої “системної”. Зокрема, й реформаторський потенціал — як кадровий (той же Нефьодов), так і організаційний (ті ж публічні закупівлі). Насправді, сьогодні дуже важливо продовжити цю роботу і підтримати менеджерів, готових взяти на себе відповідальність за неї...

...“Останні декілька місяців був сфокусований на реформуванні ДФС (Державна фіскальна служба). Урядом були прийняті відповідні рішення, зокрема, про утворення ДМС та ДПС шляхом поділу, - написав Сергій Верланов на своїй сторінці в FB. - Я вважаю, що несу відповідальність за прийняті рішення і маю спробувати особисто втілити їх у життя”.

То що ж відомо про людину, яка обіцяє створити нову європейського зразка сервісну податкову службу, вільну від корупції - державного органу, який традиційно сприймався громадянами переважно негативно, як “ворожий елемент”?

Як з’ясував Укрінформ, 38-літній Сергій Верланов, фаховий юрист. У старших класах він навчався в одному з елітних ліцеїв Львова - “Приватній школі бізнесу 777”, де закінчив спеціалізований “правничий” клас.

Далі — був юридичний факультет у Львівському національному університеті імені Івана Франка. Ну, а потім, робота в низці приватних підприємств Львівської області. Потім в Києві, робота в PwC — одній із компаній «Великої четвірки» міжнародних аудиторів. З 2015 дотепер Сергій Верланов — співголова правового комітету Американської торгової палати в Україні. У 2015-2018 роках він обіймав посаду партнера у провідній вітчизняній юридичній фірмі “Sayenko Kharenko”. Як керівник податкової практики цієї фірми, він був залучений до команди розробників системи автоматичного відшкодування ПДВ. З липня 2018 року був призначений на посаду заступника міністра фінансів України. На сьогодні Верланов є членом всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» та входить до складу Громадської ради доброчесності.

“Сергій став членом моєї команди в результаті невеликого прозорого конкурсу який ми провели, коли я шукала в Мінфін заступника з фіскального напряму. Я не знала особисто Сергія раніше, але його резюме, професійні навички, активна громадянська позиція, гарна робота в Раді доброчесності і участь в марафонах справили враження і за місяці роботи в Мінфіні він довів що це був дуже правильний вибір, - зазначила міністр фінансів Оксана Маркарова. - Нам вдалося разом багато чого розпочати як в покращанні податкового законодавства, так і реальних кроків по запуску нових РРО (реєстратор розрахункових операцій — Авт.), видали багато узагальнюючих податкових консультацій, склали реалістичну дохідну частину бюджету на 2019 рік і дали старт реформи ДФС. І роль Сергія в цьому була величезною”.

Отже, професійні якості потенційного голови Податкової не викликають сумнівів. Як і його декларація, де вказані цілком прийнятні статки для професіонала його рівня.

Не лякайтесь, каскадери! Хоч реформа й не “дрібниця” загалом

Єдине, що може видатися в ній незвичайним — це наявність у Сергія Верланова автомобіля ВАЗ 1991 року випуску, причому придбаного у 2014 році. Виявляється Сергій зі своїм батьком Олексієм Верлановим — знані львівські авторалійники. Тобто скромні “жигулі” в декларації — не що інше як “спорткар”, заряджений для змагань по останньому слову автотехніки, який коштує мабуть більше ніж увесь сімейний автопарк (крім цього у сім’ї Верланових ще три авто).

За кермом сімейного спортивного автомобіля Верланов-старший
За кермом сімейного спортивного автомобіля Верланов-старший

Майбутній головний податківець України Сергій Верланов вдало поєднує роботу і спорт. Так, на ралі «ВОРОТА УКРАЇНИ 2016» в с. Поляна Свалявського району Закарпатської області він був в числі призерів Національної серії змагань з ралі «Кубок Карпат». А в 2017 році - №15 у абсолютному заліку Чемпіонату з гірських гонок.

Тож побажаємо Сергію Верланову успіху і в “гонках” реформаторів.

Усі платники податків в Україні дуже розраховують, образно кажучи, на його вміння із стареньких вбитих “жигулів” зробити круту переможну “тачку”.

Оксана Поліщук. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-