Гройсман погрожує відправити Коболєва у відставку

Гройсман погрожує відправити Коболєва у відставку

Відео
Укрінформ
Газ для населення з 1 травня 2019 року має подешевшати, інакше уряд ухвалить рішення про звільнення менеджменту НАК "Нафтогаз України".

Про це під час засідання уряду заявив Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Є тема, яка хвилює мене особисто і кожного громадянина, - питання ціни газу. Такого нахабства від державної компанії, диктату про те, яку постанову ми маємо написати, - про таке я не чув у жодній країні світу. Це монополіст доклав максимум зусиль, щоб усі міжнародні організації вимагали від нас ринкових цін на газ", - сказав Гройсман.

Він наголосив, що кон'юнктура ринку така, що газ може коштувати дешевше.

"Тому український уряд ухвалив рішення і зобов'язав Нафтогаз продавати газ за ринковою ціною, яка менша ніж 8,55 грн. Що тут невідомого? Про що тут потрібно дискутувати? З нами знову починають грати в історію, що газ буде дорожче. Або НАК "Нафтогаз України" встановлює ціну нижчу, ніж 8,55 грн (за 1 кубометр - ред.) із 1 травня, і говорить про це до 24 квітня, або я ініціюю відставку керівника Нафтогазу (Андрія Коболєва - ред.) і проситиму уряд підтримати мою пропозицію", - наголосив Гройсман.

Він зазначив, що приватні інтереси менеджменту компанії ставляться вище за інтереси українців.

"Усі рішення уряду мають бути виконані. Хто з цим не згоден - заяву на стіл. Я вчора прочитав, що виграли 44 мільйони дол. (за втрачені Укрнафтою активи в анексованому Криму - ред.). Перша моя думка була: чи випишуть вони собі нові премії?" - прокоментував Гройсман.

Він доручив міністру енергетики та вугільної промисловості Ігорю Насалику до 24 квітня провести перемовини з Нафтогазом і повідомити українцям про ціну на газ із 1 травня.

"Якщо з 1 травня ціна не буде нижчою, я на наступне засідання підготую постанову про розірвання контракту і звільнення керівників", - підкреслив Прем'єр-міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 3 квітня 2019 року Кабінет міністрів ухвалив постанову №293, якою зобов'язав НАК «Нафтогаз України» продавати газ для потреб населення за ціною газу для промисловості, однак не вищою, ніж визначено Положенням про покладення спеціальних обов'язків (ПСО).

Читайте також: Нафтогаз заявляє, що із 1 травня доведеться підняти ціну на газ

9 квітня НАК «Нафтогаз України» звернулась до Кабінету міністрів з проханням скасувати затверджене ним ПСО, яке вимагає підвищення ціни на газ для населення з 1 травня 2019 року, або внести відповідні зміни до нього. У Нафтогазі заявили, що нині для компанії є обов’язковим виконання вимог постанови КМУ №867 від 19.10.2018, яка затверджує Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб'єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу. Відповідно, Нафтогаз буде змушений з 1 травня підняти ціну на газ для населення до 7184,8 грн (без ПДВ та транспортування), хоча ринкова ціна газу на травень, опублікована станом на 16 квітня Українською енергетичною біржею, становить 6800 грн за 1000 кубометрів з ПДВ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-