Порошенко нагадав про припинення з 1 квітня дії Договору про дружбу з РФ

Порошенко нагадав про припинення з 1 квітня дії Договору про дружбу з РФ

Укрінформ
Дія Договору про дружбу і співробітництво України з РФ припиняється з 1 квітня.

Про це нагадав Президент Петро Порошенко у Facebook.

"Крок за кроком ми продовжуватимемо йти своїм шляхом – повертаючись додому, в Європу, та рвучи пута Москви. Як і обіцяв, з 1 квітня, після завершення всіх формальних процедур, припиняє дію так званий базовий договір з Москвою, яка так і не змогла відкинути свої імперські амбіції", - зазначив Президент.

Він подякував за продемонстровану державницьку позицію народним депутатам України, які підтримали його ініціативу та проголосували за відповідний закон у грудні минулого року.

"Це наш моральний обов’язок перед Українським народом", - підкреслив глава держави.

За його словами, стражданнями, які увірвалися у життя українських родин, Кремль перекреслив ключову мету цього договору.

"Сьогодні підступний Кремль зазіхнув на найдорожче – нашу волю, нашу незалежність, наше майбутнє", - наголосив Порошенко.

Президент зауважив, що лише припинення Москвою агресії, надійні гарантії її неповторення та відновлення поваги до принципів міжнародного права відкриє можливості для дійсно рівноправного двостороннього діалогу на основі безумовної поваги до суверенітету, територіальної цілісності і непорушності кордонів України.

Читайте також: У Кабміні пояснили, чому достроково не розривали “дружбу" з РФ

Як повідомляв Укрінформ, 6 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією", внесений Президентом. 10 грудня Порошенко підписав цей закон.

Міністерство закордонних справ України 21 вересня 2018 року надіслало Росії повідомлення, що Договір про дружбу не буде продовжений. МЗС РФ 11 березня 2019 року підтвердило отримання ноти.

Договір втрачає свою чинність з 1 квітня 2019 року.

Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною та Російською Федерацією було підписано 31 травня 1997 року у Києві. Сторони зобов'язалися, зокрема, поважати територіальну цілісність і суверенітет одна одної й підтверджували непорушність існуючих між ними кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-