Медведєв у Москві зустрівся з Бойком і Медведчуком

Медведєв у Москві зустрівся з Бойком і Медведчуком

Оновлено
Укрінформ
Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв прийняв у своїй резиденції в Горках кандидата у президенти України Юрія Бойка і главу політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука.

Про це повідомляє ТАСС.

У зустрічі також бере участь голова правління російського газового монополіста - компанії "Газпром" - Олексій Міллер.

Медведчук, який є кумом президента РФ Володимира Путіна, під час зустрічі заявив, що Україні потрібні прямі поставки газу Газпромом.

У свою чергу, Бойко заявив про готовність запропонувати Росії варіанти продовження транзитного контракту по газу. "Ми готові запропонувати й розглянути різні взаємовигідні варыанти відновлення контракту з транзиту після завершення чинного контракту наприкінці цього року", - сказав він.

Медведєв запропонував обговорити "в цілому ситуацію щодо торговельної складової та економічної кооперації, оскільки в останні роки спостерігалася серйозна деградація цих відносин".

А Міллер стверджує, що Газпром готовий взяти участь у створенні газотранспортного консорціуму з Україною, якщо така пропозиція буде. "Пропозицію щодо консорціуму ми завжди підтримували, завжди були прихильниками цього проекту. Якщо буде зроблена пропозиція від української сторони провести переговори, ми переговори проведемо і станемо учасниками газотранспортного консорціуму на Україні", - заявив Міллер.

Він також додав, що російська компанія готова продовжити транзит газу через Україну в країни Європи, продовживши діючий контракт. "Що стосується транзитного договору, Газпром готовий продовжити транзит газу через територію України в країни Європи на підставі продовження діючого контракту", - сказав Міллер.

Раніше заступник глави Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв в інтерв'ю Укрінформу висловив думку, що Росія чекає на завершення президентських виборів в Україні, щоб укласти новий договір про транзит газу.

За словами Єлісєєва, для Москви "не пройшли непоміченими" обіцянки деяких політиків про зниження цін на газ. "Кремль добре читає такі сигнали. Бо ті, хто зараз обіцяють зниження цін на газ, мріють про продовження контрактів 2009 року. А це рівнозначно нової енергетичної кабалі, перекреслення наших досягнень у Стокгольмському арбітражі і, відповідно, відновлення російського впливу. Тому Росія стільки вкладає в українські вибори, щоб отримати комфортного для себе партнера", - вважає чиновник.

Читайте також: Росія зацікавлена у перемозі кандидатів, що обіцяють зниження цін на газ - Єлісєєв

Контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським ВАТ "Газпром" про транзит газу через українську ГТС закінчується наприкінці 2019 року.

Єврокомісія вже підготувала свою позицію щодо порядку та умов здійснення транзиту російського газу по території України після 2019 року. Згідно з пропозицією ЄК, новий контракт на транзит газу має бути тривалим - на 10 або більше років - і передбачати такі обсяги, які могли б зацікавити європейського інвестора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-