Суд відмовився роз'яснювати адвокатам вирок Януковичу

Суд відмовився роз'яснювати адвокатам вирок Януковичу

Укрінформ
Оболонський районний суд Києва відмовив адвокатам екс-президента Віктора Януковича у роз'ясненні вироку в справі щодо державної зради.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Так, на початку засідання адвокати Януковича заявили свої клопотання щодо роз'яснення окремих частин вироку у справі щодо держзради екс-президента.

Зокрема, адвокати просили пояснити, чому суд вважає пом'якшувальною обставиною вчинення Януковичем злочинів під впливом залежності від представників влади РФ.

Серед інших обставин, які адвокати Януковича просили роз'яснити, - те, як суд дійшов висновку, що Янукович після свого звернення до президента РФ Володимира Путіна від 1 березня 2014 року мав намір отримати якісь преференції з боку представників влади РФ.

"Підсумовуючи прохання моїх колег, просимо суд роз'яснити, чому саме судом було винесено завідомо політичний, неправосудний вирок про засудження завідомо невинуватої людини (Януковича - ред.)", - заявив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

У свою чергу обвинувачення просило суд відмовити у задоволенні заяв захисту щодо роз'яснення вироку.

Суд перебував у нарадчій кімнаті понад годину.

"Суд ухвалив у задоволенні заяв захисників Януковича про роз'яснення вироку від 24 січня 2019 року відмовити", - сказав головуючий суддя у справі про держзраду Януковича Владислав Дев'ятко.

Він також наголосив, що вирок написано зрозумілими та чіткими словами і реченнями.

Водночас головуючий, звертаючись до адвокатів, зазначив, що Янукович засуджений за злочини проти миру, і тут немає строків давності виконання вироку.

"Тому я пропоную вам надалі не подавати необгрунтованих заяв, не побоюватися апеляційного перегляду даної справи, а сміливо йти до Київського апеляційного суду і доводити там свої аргументи. Якщо все ж таки апеляційний суд визнає вирок Оболонського суду законним і обгрунтованим, ви можете запропонувати Януковичу добровільно прибути в Україну і виконати той обов'язок, який покладено на нього вироком суду, а саме - відбути покарання у вигляді 13 років позбавлення волі", - наголосив Дев'ятко.

Як повідомлялося, 24 січня Оболонський райсуд Києва заочно засудив екс-президента Віктора Януковича до 13 років ув'язнення за держзраду та пособництво у веденні агресивної війни. Водночас Януковича визнали невинуватим за обвинуваченням у порушенні територіальної цілісності України.

Суд також постановив стягнути з Януковича на користь держави процесуальні витрати за проведення судових експертиз у сумі 98 561, 20 грн та залишити без зміни накладений в межах провадження арешт на майно.

Читайте також: Суд не побачив жодної "описки" у вироку Януковичу

Згідно з вироком суду, строк відбування покарання Януковичу буде відраховуватися з часу його затримання. Наразі вирок не набрав законної сили, оскільки оскаржений стороною захисту.

6 березня у Київському апеляційному суді повідомили, що матеріали справи щодо державної зради Януковича повернуто в Оболонський райсуд столиці для розгляду заяв про виправлення описок і роз’яснення вироку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-