Слідство у справі Укроборонпрому потребує більше доказів - Луценко

Слідство у справі Укроборонпрому потребує більше доказів - Луценко

Укрінформ
Рогоза, Жуков і Гладковський-молодший є співучасниками схем, пов’язаних із розкраданням в оборонці, проте слідству, крім листування, потрібно отримати ще докази.

Про це сказав Генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв’ю виданню Цензор. НЕТ.

За словами Луценка, у 2016 році, розслідуючи одну з сотень справ щодо "Укроборонпрому", військова прокуратура вийшла на фірму "Оптимумспецдеталь". Реальним власником є Андрій Рогоза, а документальний власник - його представник. "Оптимумспецдеталь" - не фіктивна, а реальна фірма з серйозним офісом. Водночас, супутня фірма "Ренал" - це інструментальний цех "з діючими верстатами й працівниками, з випробувальними стендами та всім, що необхідно для інструментального виробництва".

"Як тепер мені зрозуміло, історія цієї фірми практично показує ту проблему, яка є в Укроборонпромі. А власне: пан Рогоза, який має можливість доставляти потрібні українській армії деталі й вузли з країни-агресора, не міг пробитися з поставками на підприємство Укроборонпром. На жаль, скажу відверто, що у кожного заводу є свої "улюблені" фірми. Як, на жаль, у нас по всій країні це водиться. І навіть на конкурсах мінімальна ціна не означає перемоги. Тому, я так думаю, Рогоза знайшов свого знайомого, і він це підтверджує, що він з ним знайомий, - Віталія Жукова. У якого є однокурсник по Київському інституту міжнародних відносин - Гладковський-молодший. І Рогоза сподівався, що тепер він буде використовувати таке прізвище для того, щоб перемагати в тендерах", - зазначив Луценко.

Він нагадав, що не будь-яка фірма може працювати на Укроборонпром, їй потрібен допуск на поставки.

"Раніше цей допуск давав сам концерн через свою службу безпеки. Не СБУ, а служба безпеки концерну. І, наприклад, у 2014 році таких фірм-постачальників було 500. У 2015 - 3700, 2016 - 4300. А в 2017 - 5700. Нарешті, Укроборонпром видав наказ у 2018 році, яким передав відповідальність за перевірку доброчесності цих фірм униз, на підприємства. Що, на мій погляд, неправильно", - підкреслив Луценко.

Генпрокурор повідомив, що у слідства є листування, Рогози і Жукова, з якого очевидна обізнаність і Жукова, і Гладковського з тим, що робить Рогоза.

"З точки зору людської логіки все зрозуміло: вони співучасники. З точки зору юридичної ми повинні: а) довести справжність цього листування і б) отримати хоч якісь інші докази, тому що просто листування не є підставою для суду. Саме цим і займається військова прокуратура. Ми передали телефони на експертизу до уповноваженого для цього органу (Київський інститут судових експертиз). У разі підтвердження справжності я не відкидаю, що можуть бути інші підозри, крім Рогози", - повідомив Луценко.

Нагадаємо, 25 лютого команда Bihus.info опублікувала розслідування про схеми розкрадання в оборонному комплексі України. Фігурантом розслідування є син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

Концерн "Укроборонпром" і заступник секретаря РНБО Олег Гладковський планують подати на авторів розслідування до суду.

Президент Петро Порошенко спочатку призупинив повноваження першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, а 4 березня звільнив його з посади.

Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що розслідування журналістів про розкрадання в оборонній сфері збіглося за часом із закінченням слідства ГПУ.

4 березня вийшла третя частина розслідування. За даними журналістів, схема Гладковського-Жукова принесла учасникам $300 тис. на висотомірах для ремонту двох казахських АН-26 у 2016 році.

Читайте також: Завдяки журналістським розслідуванням в Укроборонпромі відбулися зміни - Луценко

Президент Петро Порошенко заявив про проведення міжнародного аудиту в ДК "Укроборонпром".

7 березня Національне антикорупційне бюро України провело низку обшуків у фігурантів журналістського розслідування про корупцію в оборонно-промисловому комплексі країни, зокрема за місцем проживання колишнього першого заступника секретаря РНБО України Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-