Після побудови Nord Stream 2 Росія може напасти на кораблі країн Балтії - Порошенко

Після побудови Nord Stream 2 Росія може напасти на кораблі країн Балтії - Порошенко

Укрінформ
У разі побудови газопроводу «Північний потік-2» Росія може напасти на кораблі країн Балтії в Балтійському морі - так само, як раніше напала на українські кораблі в Керченській протоці.

Про це Президент Порошенко сказав у Раді з питань світових справ Філадельфії після вручення йому відзнаки «Міжнародний державний діяч», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Давайте уявимо, що ми допустили побудову «Північного потоку-2», що для нас є абсолютно неможливим, але уявімо, що у 2021 році Путін прийме рішення захистити «Північний потік-2» від балтійських країн і вирішить атакувати литовські, латвійські чи естонські кораблі, керуючись тим самим поясненням, яке ми маємо зараз після нападу на українські кораблі», - заявив Порошенко.

За його словами, головне, що можуть зробити країни, аби такі сценарії не повторювалися, - єднатися в рамках НАТО, у двосторонніх відносинах, припинити будь-які політично мотивовані та провокативні російські проекти, а також зістрибнути з «російського газового гачка».

«Ми, українці, це зробили. Кожного року до мого президентства Україна отримувала звинувачення у тому, що краде російський газ, й у жовтні чи листопаді вони (росіяни - ред.) припиняли постачання газу. У 2015 році Путін сказав те саме мені, але я відповів, що ми купимо газ у Європи. Він зауважив, що це буде дорожче. Я відповів, що це ціна за незалежність, включаючи енергетичну незалежність», - розповів Порошенко.

У своїй промові він також наголосив на тому, що напад Росії на Україну, який призвів до загибелі тисяч українців, став також об'єднувальним чинником як для країни, так і для Європи та світу в цілому.

Як повідомлялося, газопровід «Північний потік-2» (Nord Stream-2) будується з Росії до ФРН в обхід України через Балтійське море. Його довжина становить понад 1200 км, пропускна здатність - 55 млрд кубометрів газу на рік.ї

Читайте також: Порошенку у Філадельфії вручили нагороду "Міжнародний державний діяч"

Україна виступає проти будівництва Nord Stream-2. Крім того, противниками цього проекту є США, Польща і країни Балтії. Вони застерігають, що ЄС потрапить в залежність від російського газу.

25 листопада 2018 року прикордонні кораблі Російської Федерації в районі Керченської протоки обстріляли і захопили три українських військових кораблі, які здійснювали плановий перехід з Одеси в Маріуполь, а також 24 моряків. Зараз моряки перебувають у Москві в СІЗО. Всі вони визнали себе військовополоненими.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-