ЦВК надала роз'яснення щодо подання декларацій кандидатами у президенти

ЦВК надала роз'яснення щодо подання декларацій кандидатами у президенти

Укрінформ
ЦВК затвердила роз'яснення про застосування деяких положень Закону України "Про вибори Президента України" стосовно вимог до подання кандидатом у президенти декларації та ксерокопії паспорта.

Про це повідомляє прес-служба Центральної виборчої комісії.

“Комісія затвердила роз’яснення щодо застосування деяких положень Закону України "Про вибори Президента України" під час реєстрації кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року. Роз’яснення стосується, зокрема, вимог до подання кандидатом на пост Президента України декларації та ксерокопії паспорта громадянина України для реєстрації його кандидатом на пост Президента України”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що ЦВК також встановила порядок передачі протоколів про підрахунок голосів виборців на спеціальних виборчих дільницях, утворених на суднах, що перебувають у день голосування у плаванні під прапором України, на полярній станції України, та повідомлень про їх зміст до відповідної окружної виборчої комісії.

Читайте також: Перший кандидат у президенти подав документи до ЦВК

Крім того, Центрвиборчком вніс зміни до переліку закордонних виборчих дільниць, утворених на постійній основі постановою ЦВК від 12 квітня 2012 року №67, та затвердив положення про порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при Центральній виборчій комісії.

Як повідомлялося, 31 грудня в Україні стартувала виборча кампанія з виборів Президента України.

Згідно зі ст.9 закону “Про вибори Президента України” на цю посаду може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг тридцяти п'яти років, має право голосу, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом десяти останніх років. Одна й та сама особа, зазначається в законі, не може бути президентом понад два строки підряд. Так само людина, яка двічі була президентом, не може бути висунута кандидатом на цей пост.

Громадяни, які забажають узяти участь у виборчих перегонах, у переліку документів до ЦВК мають надати декларацію про доходи за минулий рік, яку перевірить НАЗК, та сплатити внесок у 2,5 млн грн. У разі перемоги в першому турі або виходу у другий тур ці кошти будуть повернуті кандидату.

Висунення кандидатів та подача документів кандидатів в президенти триватиме до 3 лютого включно, а їх реєстрація відбудеться протягом п'яти днів і закінчиться 8 лютого 2019 року.

Перший тур голосування триватиме 31 березня з 8.00 ранку до 20.00 вечора.

У разі, якщо кандидат вирішив зупинити передвиборчу боротьбу, свою кандидатуру він має зняти не пізніше ніж за 23 дні до голосування (до 7 березня включно). Результати виборів українці дізнаються не пізніше 10 квітня 2019 року.

У випадку, якщо в Україні буде проходити другий тур виборів, то він має відбутись 21 квітня, а ЦВК має офіційно оголосити результати виборів до 1 травня.

До 31 травня 2019 року має відбутись інаугурація новообраного Президента України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-