Набув чинності закон про дипломатичну службу

Набув чинності закон про дипломатичну службу

Укрінформ
Закон про дипломатичну службу, ініційований Президентом України Петром Порошенком, набув чинності.

З цією подією глава держави привітав дипломатів у Facebook і висловив сподівання, що закон зробить вітчизняну дипломатичну службу динамічною, ефективною та озброєною .

"Ми скидаємо баласт пострадянської "зарегульованості" і переходимо до передових, сучасних європейських практик, які так потрібні саме сьогодні. Продовжуємо посилювати дипломатичний фронт, що є надійним щитом від ворожих куль для наших захисників на передовій. Спільними зусиллями – обов’язково переможемо!" - наголосив Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, 5 квітня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон “Про дипломатичну службу України”, але Президент його ветував.

7 червня 2018 року Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону з урахуванням пропозицій Президента.

Основним завданням закону є встановлення нових правових та організаційних засад функціонування дипломатичної служби як державної служби особливого характеру, яка полягає в професійній діяльності посадових осіб дипломатичної служби, пов’язаній із реалізацією зовнішньої політики України, захистом її національних інтересів у сфері міжнародних відносин, а також прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном.

Читайте також: Парубій відкрив ранкову Раду, в залі — 328 депутатів

Крім того, у тексті закону прописуються три категорії дипломатичних посад - “А”, “Б” і “В”, дипломатичні ранги, права й обов’язки посадових осіб дипслужби, порядок призначення на посади дипломатичної служби та звільнення з таких посад, порядок проходження дипломатичної служби тощо.

Документ також містить положення щодо умов оплати праці посадових осіб дипломатичної служби, соціальне та медичне забезпечення, гарантії іншому з подружжя працівника дипломатичної служби в закордонній дипломатичній установі.

Крім того, законом передбачається, що строк довготермінового відрядження працівників дипломатичної служби, як правило, становить до чотирьох років у державах з нормальними кліматичними умовами та стабільною безпековою ситуацією і до трьох років - у державах з важкими кліматичними умовами або складною безпековою ситуацією. Працівники дипломатичної служби після закінчення довготермінового відрядження направляються у наступне таке відрядження не раніше ніж через два, але не пізніше ніж через чотири роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-