У Берліні розповіли, чого чекають від газових переговорів Київ-Москва-ЄС

У Берліні розповіли, чого чекають від газових переговорів Київ-Москва-ЄС

Укрінформ
Німецька сторона продовжуватиме відстоювати інтереси України в питанні газового транзиту і сподівається на конструктив обох сторін в переговорах з ЄС.

Про це сказав міністр економіки і енергетики ФРН Петер Альтмаєр іноземним журналістам, акредитованим в Німеччині, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми звичайно повинні серйозно поставитися до занепокоєння України. Ми разом з Францією завжди виступали на захист інтересів України, в тому числі економічних, так буде і в майбутньому. Сподіваюся, що в тристоронніх переговорах обидві сторони проявлять конструктив», - сказав міністр.

Він нагадав, що тристоронні переговори про новий договір щодо газового транзиту через Україну в Європу між Україною, Росією і ЄС стали, не в останню чергу, наслідком його візитів до Києва і Москви незабаром після призначення на посаду.

Альтмаєр зауважив, що в багатьох країнах йдуть дискусії з приводу проекту «Північний Потік-2» в контексті майбутніх потреб Європи в газі. В умовах скорочення видобутку газу в країнах самого ЄС потреба в імпорті цього енергоносія зростатиме, переконаний він. За даними німецького Мінекономенергетики, через рік ЄС зможе покривати лише 18% потреб за рахунок власного виробництва. Імпорт з Росії - лише один з варіантів, при якому є кілька можливостей: в даний час газ надходить переважно через Україну і через «Північний Потік-1», в перспективі - трубопроводи «Північний Потік-2», «Південний Потік» і «Турецький потік».

«Я особисто завжди відстоював концепцію, що чим більше буде трубопроводів, тим краще для забезпечення газом», - сказав Альтмаєр. Він переконаний, що завантаженість всіх «Потоків», так само як і української ГТС буде забезпечена.

Читайте також: Архієпископ Климент прокоментував участь у Соборі ієрархів УПЦ МП

Коментуючи дебати, чи не стане Німеччина надто залежною від російського газу, Альтмаєр зауважив, що «звичайно вона цього не хоче», але це, додав він, «не залежить від того, надходитиме газ через «Потоки» чи через Україну». У міністерстві вважають, що і сама Україна не проти, щоб російський газ йшов до Європи, якщо це здійснюватиметься через її територію.

Питання в тому, які існують альтернативи російській пропозиції, якщо з якоїсь причини будуть перебої з поставками. «Тому ми в Німеччині рішуче налаштовані створювати LNG-інфраструктуру для отримання скрапленого газу», - пояснив міністр. Такий газ може надходити з США, арабських країн в тому числі. В даний час він значно дорожчий, ніж газ, який надходить по трубопроводах. Проте в планах німецького уряду є створення відповідної інфраструктури, в тому числі і з метою подальшого транзиту в інші країни, повідомив Альтмаєр.

Як відомо, в Німеччині уповноважені органи видали вже всі дозволи на будівництво трубопоровода «Північний потік 2».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-