У Конгресі США засудили протиправні дії Росії в Азовському морі

У Конгресі США засудили протиправні дії Росії в Азовському морі

Укрінформ
Росія зухвало порушила міжнародне право в Азовському морі і повинна негайно відновити свободу плавання через Керченську протоку.

Про це заявив конгресмен та Співголова Українського конгресового кокусу Брайян Фіцпатрік

"Зухвале порушення Росією міжнародного права в Азовському морі та провокаційні атаки щодо суверенітету України є абсолютно неприйнятними. Росія повинна негайно відновити свободу плавання через Керченську протоку, дозволивши українським суднам вільно використовувати українські порти", - йдеться у заяві.

Конгресмен підкреслив, що США не мають ігнорувати агресію Росії проти України.

"Я закликаю президента (Дональда Трампа - ред.) і адміністрацію притягнути до відповідальності Володимира Путіна на наступному тижні на саміті G20. Ми повинні стати пліч-о-пліч з українцями", - додав він.

Варто зазначити, що офіційно Вашингтон ще не відреагував на ситуацію в Керчі.

Читайте також: Канада вимагає від Росії відновити свободу мореплавства в Азовському морі

Як повідомляв Укрінформ, наразі три українських судна залишаються захопленими російським спецназом після того, як по ним був відкритий вогонь. Два українських катери "Бердянськ" та "Нікополь" уражені вогнем противника та втратили хід. Рейдовий буксир "Яни Капу" також примушений до зупинки. Щонайменше шестеро українських військовослужбовців зазнали поранення.

У зв'язку з надзвичайними подіями в Азовському морі Президент Петро Порошенко скликав Воєнний кабінет. Україна звернулася з вимогою негайно скликати засідання Ради Безпеки ООН. Засідання планується провести о 18.00 понеділка за Києвом.

Під час екстреного засідання РНБО Президент підтримав пропозицію Воєнного кабінету щодо запровадження воєнного стану й звернутися до Верховної Ради.

Під час брифінгу секретар Ради нацбезпеки та оборони України Олександр Турчинов заявив, що 26 листопада о 16.00 парламент ухвалить рішення щодо запровадження воєнного стану на 60 днів. У разі нормалізації ситуації він може бути скасований будь-якої хвилини.

Українська омбудсмен Людмила Денісова намагалася зв'язатися з російською омбудсменом Тетяною Москальковою для з'ясування стану українських моряків на захоплених Росією суднах. Проте остання на зв'язок не виходить.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-