Філарет: Зміни в українській церкві не мають стати знаряддям чужих інтересів

Філарет: Зміни в українській церкві не мають стати знаряддям чужих інтересів

Укрінформ
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявляє про неприпустимість використання змін в українській церкві для підриву її єдності чи перетворення на знаряддя чужих інтересів.

Про це йдеться у його заяві від 19 листопада, опублікованій на сайті УПЦ Київського патріархату.

"Недопустимо, щоби привід змін у Церкві був використаний недоброзичливцями, аби підірвати її єдність чи перетворити на знаряддя чужих інтересів - таке знаряддя, яким, на жаль, є зараз митрополія Московського патріархату в Україні. Нашому народу і країні потрібна справді незалежна Церква, а не чужий інструмент, лише прикритий найменуванням незалежності", - наголосив Філарет.

За його словами, супротивники розуміють історичну важливість того, що відбувається, так само як і чутливість процесу підготовчого діалогу. "Тому і роблять все, на що здатні, щоби перешкодити успіху, задіявши різні засоби - гроші, дипломатію, спецслужби, залежні від них ЗМІ, вживаючи напівбрехню і відверту неправду", - зазначив патріарх.

Він закликав усю повноту церкви Київського патріархату, українське суспільство і всіх учасників об'єднавчого процесу зберігати мудрість і тверезість. "Мета ворогів - посіяти недовіру і замішання. Наша спільна мета - успішно завершити розпочату справу. І я вірю, що це відбудеться - з допомогою Божою!" - переконаний Філарет.

Читайте також: Філарет сказав, коли відповість на пропозицію очолити помісну церкву

Як повідомляв Укрінформ, Об'єднавчий Собор Української православної церкви відбудеться у грудні, проте точна дата стане відомою після засідання Синоду Вселенського патріархату, запланованого на 27-29 листопада.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликано Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля. Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томоса як документа (грамоти).

Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій 3 листопада підписали у Стамбулі Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-