Суд переніс розгляд справи Януковича на 5 грудня

Суд переніс розгляд справи Януковича на 5 грудня

Оновлено
Укрінформ
Оболонський райсуд Києва оголосив перерву у розгляді по суті справи за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у держзраді на 5 грудня.

Про це оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перерва на 5 грудня на 9:00", - сказав Дев'ятко.

На початку засідання платний адвокат Януковича Олександр Горошинський заявив клопотання про перенесення судового засідання, оскільки Януковича в Росії було госпіталізовано.

"Прошу суд відкласти розгляд справи з огляду на неможливість участі (Януковича - ред.), а саме - за станом здоров'я", - уточнив Горошинський.

Він наполягав, що Янукович не може самостійно рухатися. "Віктор Федерович дістав травму хребта і фактично не може підвестися з ліжка", - підкреслив адвокат.

Цей виступ прокоментував головуючий суддя Владислав Дев'ятко. "Шановні учасники процесу, я багато чого можу допустити в судовому провадженні, але я не можу допустити відвертої брехні. Олександр Олександрович вдався до неї, тому суд змушений констатувати, що жодного слова про травму хребта, лангетку хребта в довідці немає. Діагноз суд назвати не може з точки зору судової етики", - наголосив Дев'ятко.

Крім того, адвокат заявив клопотання про проведення допиту як свідка захисту екс-міністра енергетики та вугільної промисловості Едуарда Ставицького і звернення до компетентних органів Ізраїлю з цього приводу. За словами адвоката, Ставицький заявив, що не може особисто прибути в суд.

Прооте суд відмовився допитувати Ставицького.

Читайте також: Справа про держзраду: Янукович на зв'язок не вийшов

"З приводу допиту Ставицького - суд укотре закликає сторону захисту не перетворювати даний кримінальний процес у цирк. Я перепрошую, захисники, - ви є професійними адвокатами і прекрасно знаєте, що ви не фокусники, які можуть витягувати кроликів із капелюха - із свідками. На даний час у нас стадія останнього слова. Кримінально-процесуальний закон передбачає можливість повернення до судового слідства лише внаслідок останнього слова обвинуваченого, в якому він повідомив якісь нові обставини, які судом не були досліджені і потребують, на думку суду, дослідження. Тому, звичайно, суд відмовляє вам у допиті Ставицького", - заявив Дев'ятко.

У судовому засіданні було оголошено перерву до 5 грудня.

"Суд вважає за необхідне оголосити перерву задля одужання обвинуваченого та для надання йому можливості звернутися до суду з останнім словом. У разі неможливості Януковича піднятися з ліжка, то повідомляється учасникам процесу, що Оболонським райсудом неодноразово проводилися відеоконференції з підозрюваними, обвинуваченими і потерпілими, які зверталися до суду із свідченнями і заявами з лікарняного ліжка. Тож це не виключна практика. Якщо Янукович не зможе до визначеної судом дати вилікуватися, суд не вважатиме проявом неповаги, якщо обвинувачений виступить у суді з останнім словом, сидячи чи лежачи на лікарняному ліжку, якщо здоров'я не дозволить йому стояти", - заявив Дев'ятко.

У коментарі журналістам Горошинський заявив, що у Януковича спортивна травма і його госпіталізовано.

Читайте також: У справі про "вертолітний майданчик Януковича" оголосили ще одну підозру

"Допит Януковича лежачи, враховуючи резонансність справи, на мою думку, є некоректним", - сказав адвокат.

Як відомо, 18 листопада російські ЗМІ поширили інформацію про ймовірну госпіталізацію колишнього президента України Віктора Януковича у московську клініку імені Скліфосовського. За даними ЗМІ, Януковича доправили у клініку у п'ятницю, 16 листопада, з підозрою на травму хребта і коліна, якої він зазнав під час гри у теніс.

У довідковій клініки імені Скліфосовського журналістам заявили, що Януковичу "надали допомогу і відпустили того ж дня".

Екс-президент України обвинувачується у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 (пособництво в умисних діях, вчинених з метою змін меж території та державного кордону України), ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-