СБУ з 2014 року збирає докази втручання Росії у внутрішні справи України

СБУ з 2014 року збирає докази втручання Росії у внутрішні справи України

Укрінформ
СБУ з 2014 року формує доказову базу російського втручання у внутрішні справи України та фінансування тероризму на українській території.

Про це голова Служби безпеки Василь Грицак заявив на брифінгу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні ми продемонструємо фрагменти аудіорозмов, які були перехоплені СБУ раніше. Ці файли - лише невелика частина доказової бази, яка формується службою починаючи з 2014 року. Ці матеріали ретельно збираються, аналізуються, частина з них буде обов'язково покладена (і вже покладена) в кримінальні провадження, які потім будуть розглядатись українськими судами. Я переконаний, що частина з них піде і в міжнародні суди, якими будуть підтверджені факти втручання РФ у внутрішні справи України, а також факти фінансування тероризму на території нашої держави", - заявив Грицак.

Він також продемонстрував фрагменти розмов колишнього "глави ЛНР" Валерія Болотова з його "радником з політичних питань" Павлом Карповим ("Павловим"), кілька фрагментів записаних у різний період розмов між безпосереднім куратором організації діяльності в ОРДЛО Максимом Поляковим ("Полярником") з підзвітним російській адміністрації політтехнологом і консультантом керівника псевдореспубліки "ДНР" Дмитрієм Коновим ("Чайкою"), а також фрагмент розмови куратора Полякова з "міністром доходів і зборів ДНР" (2014—2018) Олександром Тимофєєвим ("Ташкентом").

"Ці розмови явно і яскраво демонструють "російські вуха" при приведенні до влади у 2014 році лідерів так званих псевдореспублік. Так само вони яскраво демонструють причетність безпосередньо функціонерів адміністрації президента РФ до організації проведення всупереч законодавству України "виборів". Йдеться і про процес підрахунку голосів, і фальсифікацію результатів навіть цього фейкового "волевиявлення" в цілому", - зазначив голова СБУ.

Він також звернув увагу, що документування оприлюднених розмов відбувалось у рамках кримінального провадження ще у 2014 році і публічно вони продемонстровані вперше.

"Хочу зазначити, що з 2014 року нічого не змінилось, навіть дійові особи, як ми спостерігаємо, майже одні й ті самі за рідкісними винятками. Змінились деякі куратори, наприклад замість Карпова опікується важливими питаннями з управління в адміністрації президента РФ громадянин Філатов - це управління президента з закордонного співробітництва", - зауважив глава СБУ.

Читайте також: "Переможці" визначені, цифри намальовані - Грицак про фейкові вибори в ОРДЛО

Раніше Грицак заявив, що майбутнім "переможцям" фейкових виборів на тимчасово окупованих територіях окремих районів Донецької та Луганської областей вже “намалювали” в адміністрації Путіна показники “підтримки” населення.

Як повідомлялось, бойовики на окупованих територіях Донецької та Луганської областей призначили на 11 листопада так звані позачергові вибори.

У МЗС України заявили, що наміри окупаційної адміністрації РФ провести "позачергові вибори" на тимчасово окупованих територіях Донбасу грубо порушують зобов'язання Росії як сторони Мінських домовленостей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-