Розрив РФ із Константинополем свідчить про правильність українського шляху — Порошенко

Розрив РФ із Константинополем свідчить про правильність українського шляху — Порошенко

Фото
Укрінформ
Заява Росії про розрив євхаристійного спілкування зі Вселенським патріархатом свідчить про те, що Україна на правильному шляху щодо отримання автокефалії.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з екзархами Вселенського патріархату, яку транслювали в прямому ефірі українські інформаційні телеканали, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“З очевидної подачі Кремля керівництво країни-агресора, повністю від нього залежне російське церковне начальство заявило про розрив євхаристійного спілкування з Константинопольською Матір’ю-Церквою. Я впевнений, що така реакція духовної і світської російської влади повністю залежного від російської влади церковного керівництва лише підтверджує, що ми з вами на правильному шляху”, - зазначив Порошенко.

Петро Порошенко під час зустрічі з екзархами Вселенського патріархату

Президент підкреслив, що подібно до того, як Росія протиставила себе усьому світові через агресію на Донбасі й незаконну анексію Криму, а також її “позиції” щодо Абхазії, Осетії, Придністров’я, російська церква поставила себе на шлях самоізоляції та конфлікту зі світовим православ’ям.

Водночас він підкреслив, що раніше сподівався, що цього не станеться.

Глава держави також зауважив, що якщо порівнювати Україну та молебень 14 жовтня на Софійській площі і рішення РПЦ про розрив із Константинополем, то це є показником двох різних світів.

“Черговий раз, якщо подивитися на світлі обличчя більше ніж 30 тисяч українців, які за моїм проханням зібралися на Софійській площі, коли всі церковні ієрархи об’єдналися в цій молитві - я думаю, що це як два світи: один - за мир, з молитвою до Бога, а інший - за конфлікт, за протистояння”, - підкреслив Президент.

Читайте також: РПЦ нагадує російським туристам про храми, до яких тепер не можна заходити

Раніше 15 жовтня синод Російської православної церкви, що засідав у Мінську, прийняв рішення розірвати церковне спілкування зі Вселенським патріархатом за його рішення надати автокефалію об’єднаної помісної Української церкви найближчим часом.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату прийняв рішення надати Томос про автокефалію православній церкві в Україні. Тепер у Києві має бути скликаний Собор за участю архієреїв УПЦ КП, УАПЦ, а також УПЦ МП, які звернулися до Вселенського патріарха з проханням про Томос. Собор здійснить церковне об'єднання, утворивши єдину помісну УПЦ, і обере її предстоятеля.

Після цього відбудеться отримання предстоятелем єдиної помісної автокефальної УПЦ Томосу як документа (грамоти).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-