Адвокат Януковича намагався

Адвокат Януковича намагався "прив’язати" до справи китайський вояж

Укрінформ
Адвокат екс-президента Віктора Януковича у справі про державну зраду Олександр Байдик виступає з промовою на дебатах в Оболонському райсуді Києва вже понад 33 години.

Про це заявив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ви виступаєте вже 7 судове засідання, ваша промова триває понад 33 години", - сказав Дев'ятко, звертаючись до Байдика.

Водночас суддя зазначив, що Байдик іноді "виходить за межі кримінального провадження" у своїй промові, і попросив його зважати на зауваження, які робить йому суд.

Так, у середу Байдик під час своєї промови говорив про відеозаписи, які є у матеріалах справи, зокрема, ті, де нібито "грузинські снайпери" озвучують свою версію подій на Майдані у 2014 році.

Читайте також: Справа Януковича: адвокат сьоме засідання поспіль читає промову

Також адвокат коментував такі досліджені обставини, як угода щодо врегулювання конфлікту від 21 лютого 2014 року.

За словами Байдика, захист звертався до Адміністрації Президента з метою отримати інформацію щодо заходів, у яких брав участь Янукович восени 2013 року.

Байдик додав, що було встановлено, що нібито з метою зниження критичності ситуації Янукович їздив до Австрії, Литви, Китаю.

Суддя перервав його і спитав, яким чином візит в Китай впливав на врегулювання ситуації в Україні. Також головуючий зробив Байдику зауваження.

"Візит до Китаю ніякого відношення до справи не має", - підкреслив Дев'ятко.

Адвокат продовжив перераховувати зустрічі Януковича з різними політиками і його участь у різних заходах з початку Майдану.

"Януковичем було зроблено всі кроки, все, щоб конфлікт було врегульовано мирно", - заявив Байдик.

Адвокат висловив переконання, що Янукович "виступав за мир" в Україні і "всіляко намагався уникнути будь-яких протистоянь".

Також, на думку адвоката, у лютому 2014 року опозиція "захопила владу" в країні, доки Янукович нібито лише перебував у службовому відрядженні.

Байдик перерахував події того періоду, а саме - прийняття парламентом постанови про самоусунення Януковича, призначення Олександра Турчинова в. о. президента України тощо.

Також адвокат Байдик у своїй промові наполягав на тому, що життю Януковича у лютому 2014 року нібито існувала загроза.

Суд оголосив перерву до 4 жовтня на 10:00.

Водночас суддя Дев'ятко, звертаючись до Байдика, запевнив його, що у четвер "ви, звичайно, не будете обмежені в часі для завершення свого виступу".

Раніше суд визначив, що 4 жовтня Байдик має завершити свою промову, а вже з 5 жовтня розпочне свою промову в судових дебатах інший адвокат Януковича - Олександр Горошинський.

Читайте також: Справа Януковича: адвокат обіцяє закінчити промову 5 жовтня

Як повідомлялося, судом заплановано, окрім сьогоднішнього, ще 3 засідання - 2, 3 і 4 жовтня, на яких Байдик має дочитати свою промову.

Потім ще на трьох - 5, 8 і 10 жовтня, - повинен читати свою промову у дебатах адвокат Олександр Горошинський.

Також суд визначив 12 жовтня для засідання на останнє слова самого Януковича.

Як повідомлялося, в рамках судових дебатів двоє адвокатів Януковича - Юрій Рябовол і Байдик - попросили суд виправдати Януковича.

Водночас сторона обвинувачення, яка виголосила свою промову у дебатах ще 16 серпня, попросила у суду 15 років ув'язнення для Януковича.

Фото: Громадське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-