Клімкін про подвійне громадянство: проблема серйозна, проте її можна вирішити

Клімкін про подвійне громадянство: проблема серйозна, проте її можна вирішити

Укрінформ
Проблема з подвійним громадянством виходить далеко за межі українсько-угорських відносин і потребує ґрунтовної суспільної дискусії для того, щоб розумно розв’язати правову й безпекову колізію.

Таку думку висловив міністр закордонних справ України Павло Клімкін у статті для "Європейської правди".

"З часу прийняття законодавства про громадянство ситуація у світовому українстві докорінно змінилася - утворилася кількамільйонна нова, трудова еміграція... Більше того, усі ми чудово розуміємо, що і в самій Україні десятки чи й сотні тисяч людей мають паспорти сусідніх країн. І це не тільки етнічні угорці. Гадаю, слід провести й дискусію щодо ставлення держави до цієї численної групи співвітчизників. Наголошу: дискусію не для того, щоб погіршити їхнє становище чи затаврувати їх як зрадників, а для того, щоб розумно розв’язати правову і не тільки колізію", - написав Клімкін.

Він зазначив, що ця тема справді дуже серйозна, адже має безпосередній стосунок до національної безпеки й може бути використана, власне, вже використовується, Росією, яка є майстром провокування штучних напруженостей.

"Певен, що рішення можна знайти, причому таке, яке не зашкодить людям з подвійним громадянством, а навпаки, звільнить їх від потреби приховувати його. Звісно, в умовах агресії Росії проти України проблема подвійного українсько-російського громадянства має розглядатися окремо, а я особисто вважаю його принципово неприйнятним", - акцентував міністр.

У цьому контексті він нагадав, що рішення про єдине громадянство в Україні було колись ухвалене передусім як запобіжник проти можливого впливу Росії на щойно проголошену незалежну Україну.

"Сьогодні ж, коли Москва веде проти нас збройну агресію, така мотивація нівелюється: якщо Україна й захоче розглянути можливість обмеженого застосування подвійного громадянства, то це в принципі більше не повинно стосуватися Росії", - переконаний Клімкін.

Читайте також: Реінкарнація скандалу з угорськими паспортами і відкладений ремонт “набки”

Насамкінець він зауважив, що свідомо не підводить до готових відповідей, хоча й має своє бачення.

"Я констатую наявність проблеми, яка буде тільки загострюватися, і закликаю усе суспільство до серйозної дискусії", - резюмував міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-