Росія не має наміру припиняти оглядати судна в Азовському морі

Росія не має наміру припиняти оглядати судна в Азовському морі

Укрінформ
Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Росія не має наміру припиняти огляд суден в акваторії Керченської протоки та Азовського моря, оскільки це, нібито, не суперечить нормам міжнародного права.

Про це вона заявила на брифінгу, повідомляє ТАСС.

"Вони (дії РФ з огляду суден, - ред.) не суперечать жодним нормам міжнародного права, які можуть застосовуватися до цієї акваторії (Азовського моря - ред.). Право Росії здійснювати такі дії недвозначно підтверджується практикою інших держав, які реалізують свої суверенні права щодо внутрішніх вод ", - заявила Захарова. Таким чином, за її словами, Росія і надалі буде" вживати необхідних заходів із забезпечення безпеки в Азовському морі та Керченській протоці".

При цьому офіційний представник російського МЗС послалася на двосторонні угоди між Києвом і Москвою щодо визначення правового статусу Азовського моря та Керченської протоки як внутрішніх вод Росії та України.

Читайте також: Європарламент порушить тему блокування Росією 120 суден в Азовському морі

Раніше Леонід Осаволюк, представник України з договірно-правового оформлення державного кордону України (2011-2016), Надзвичайний і Повноважний Посланник України пояснив, що затримання російськими військовими кораблями українських та іноземних суден в українській частині Азовського моря та Керченської протоки є грубим порушенням.

Він зазначив, що міжнародне морське право дозволяє військовим кораблям оглядати іноземні судна, але тільки у разі підозри в піратстві, работоргівлі, несанкціонованому мовленні тощо. Винятком для зупинки суден може бути тільки черговість проходження через Керченську протоку. При цьому потрібно додатково враховувати, що основні судноплавні шляхи проходять саме по українським внутрішнім водам цих акваторій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-