Порошенко обіцяє захист священикам МП, які приєднаються до Єдиної помісної церкви

Порошенко обіцяє захист священикам МП, які приєднаються до Єдиної помісної церкви

Укрінформ
Держава захистить права священиків УПЦ Московського патріархату і мирян, які добровільно вирішать приєднатися до Єдиної помісної української православної церкви.

Про це Президент Петро Порошенко заявив, виступаючи у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє і зовнішнє становище України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я гарантую, що держава поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність із Російською православною церквою, називати її так само й будуть, для того щоб полегшити розуміння. Але в той же час я гарантую, що держава захистить, не треба їх лякати, захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського патріархату, які добровільно вирішать вийти з-під Москви, для того щоб разом з іншими православними творити Єдину помісну православну українську церкву», -  наголосив глава держави. 

Він нагадав, що екзархи Вселенського Патріарха повідомили, що процес надання автокефалії виходить на фінішну пряму. 

«Хочу окремо наголосити: я не знаю, коли саме ухвалять Томос і коли його привезуть до Києва. Але я точно впевнений, що колесо цієї історії ми з вами розкрутили так, що повернути назад його вже точно ніхто не зможе», - зауважив глава держави.

Він наголосив, що вирішальним у боротьбі за автокефалію «стали останні чотири роки від початку тихої, кропіткої, а тепер уже публічної дипломатії».

«Як і велить Святе Письмо, ми з вами не будемо поклонятися чужим богам. І у внутрішні справи церкви не буде втручатися держава, особливо іноземна держава», -  наголосив Президент.

Раніше Порошенко заявляв, що не допустить провокацій та кровопролиття після того, як Українська православна церква отримає Томос про автокефалію.

Читайте також: Президент підтримує ухвалення закону про реєстрацію агентів впливу РФ

Як повідомлялося, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського Патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні. 19 квітня Верховна Рада підтримала це звернення.

Пізніше Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській православній церкві.

2 вересня на Архієрейському соборі в Стамбулі єпископи ухвалили рішення, що Вселенський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень.

7 вересня Вселенський Патріарх призначив в Україну двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії українській православній церкві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-