На межі. Молимось, щоб Олег Сенцов сам отримав премію Сахарова

На межі. Молимось, щоб Олег Сенцов сам отримав премію Сахарова

Аналітика
Укрінформ
Народна партія – одна з найбільших у Європарламенті, висунула Сенцова на здобуття премії імені Сахарова «За свободу думки»

Премія «За свободу думки» імені Сахарова (Sakharov Prize for Freedom of Thought) – відзнака в царині прав людини, заснована 1988 року Європейським парламентом на честь видатного російського фізика, дисидента, борця за громадянські права в СРСР Андрія Сахарова. Премія вручається щороку особам або організаціям, які зробили «винятковий внесок у боротьбу за права людини на всій земній кулі».

Дозвіл на заснування премії академік Сахаров дав ще за життя, сподіваючись, що премія стане суттєвою підтримкою й заохоченням для всіх тих, хто, подібно до нього, бореться за права людини в умовах тоталітарного репресивного режиму. Кандидатами на здобуття премії Сахарова можуть стати і конкретні люди, незалежно від їхньої національності та місця проживання, і різні організації, асоціації, навіть попри відсутність у них статусу юридичної особи. Премія вручається за досягнення в одній із категорій: захист прав людини та її засадничих свобод, зокрема права на свободу слова; захист прав меншин; повага норм міжнародного права; розвиток демократії та відстоювання верховенства закону.

Висування кандидатів на премію Сахарова відбувається щороку у вересні. Кожен із кандидатів має заручитися підтримкою як мінімум 40 членів Європарламенту, а кожен депутат може підтримати тільки одну кандидатуру. Подання кандидатури має супроводжуватися беззаперечними доказами здобутків у зазначених категоріях. А оцінюються вони на спільному засіданні Комітету закордонних справ, Підкомітеті з прав людини і Комітеті з розвитку. Згодом формується короткий список з трьох головних кандидатів. Голосування відбувається спочатку в комітетах, а потім презентується на Конференції голів Європейського парламенту для остаточного голосування. За усталеною традицією, ім’я лауреата премії оголошують у жовтні. Церемонія нагородження відбувається в грудні на пленарному засіданні парламенту в Страсбурзі. Премію в розмірі 50 тисяч євро вручає особисто голова Європейського парламенту.

На сьогодні лауреатами премії імені Сахарова «За свободу думки» є 45 людей і організацій з усього світу. Українців серед нагороджених ще не було. У 2016 році серед кандидатів на премію був лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, у 2015 – Надія Савченко, але вона не увійшла до фінальної трійки.

Цілком символічно, що першими лауреатами премії Сахарова стали безкомпромісні борці за права людини – Нельсон Мандела (ПАР), який 27 років провів у в’язниці апартеїду, а також російський дисидент, один із засновників Московської Гельсінської групи Анатолій Марченко.

4 серпня 1986 року багаторічний радянський політв’язень Анатолій Марченко, вимагаючи загальної політичної амністії, а також припинення знущань щодо політв’язнів в СРСР, оголосив безстрокове голодування. Спочатку його вмовляли, потім погрожували, застосовуючи методи психологічного і фізичного тиску, а вже через місяць почали щодня, крім неділі, насильно годувати. Процедура годування була радше схожою на тортури. Голодування тривало 117 днів. Вийшовши з голодовки, Анатолій Марченко відчув себе зле й був направлений з тюрми до місцевої лікарні. Там він і помер 8 грудня 1986 року, на 48 році життя. Його трагічна смерть, сприйнята радше як розправа, набула резонансу й збурила всю мислячу й небайдужу спільноту не тільки на теренах СРСР, а й за кордоном. Саме тиск заходу спонукав тодішнього очільника СРСР Міхаїла Горбачова хоча й через силу, але розпочати процес звільнення в’язнів, осуджених за «політичними» статтями.

Нині, 32 роки по тому, ситуація до болю схожа. Знову в російських тюрмах знаходиться чимало політичних в’язнів, зокрема й громадян України. Серед них – українець, кримчанин Олег Сенцов, запроторений у колонію за Полярним колом за сфабрикованою справою російських спецслужб, згідно із садистським вироком безчесного російського суду. 20 років колонії суворого режиму – за ніким не доведені «наміри» – це садизм і є. 14 травня 2018 року Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнення всіх українських політв’язнів, утримуваних кремлівських режимом. На сьогоднішній день його голодування триває рівно 4 місяці.

Залишається від усієї душі бажати і молитися, щоби протести усього світу дотисли б російську владу, і Олега Сєнцова було нагороджено премією Сахарова, і щоби він власноручно її і отримав.

Світлана Шевцова. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-