Парубій пояснив, чому курс до ЄС і НАТО треба закріпити в Конституції

Парубій пояснив, чому курс до ЄС і НАТО треба закріпити в Конституції

Укрінформ
Закріплення в Конституції стратегічного курсу на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО дає гарантії непорушності зовнішньополітичного вектору держави.

На цьому акцентував Голова Верховної Ради Андрій Парубій в інтерв'ю телеканалу "Рада", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Із ключових моментів, які я планую на другий пленарний тиждень (дев’ятої сесії ВР, – ред.) запропонувати до розгляду Верховній Раді України, - це питання змін до Конституцій та введення в тіло Основного закону зобов'язань із зовнішнього вектору України на євроатлантичний простір, вступ в ЄС і НАТО. Внесення в Конституцію цього положення передбачає набагато складнішу процедуру: необхідно 300 голосів і як мінімум дві сесії. І це дає досить тверді гарантії, що нікому не вдасться змінити зовнішньополітичний вектор нашої держави. Тому я підтримую цю ініціативу Президента: вона подана в парламент і вже розглянута комітетом", - зазначив Парубій.

При цьому спікер уточнив процедуру внесення змін до Конституції, за якою результатом першого голосування у ВР має стати направлення відповідного законопроекту до Конституційного суду. Після цього з урахування висновків КС має відбутися друге голосування за мінімальної результативності у 226 голосів. Потім, під час наступної сесії, зміни до Основного закону мають підтримати 300 народних депутатів.

"Наступного тижня, я планую, ми розпочнемо цей процес внесення змін до Конституції. І я буду робити все можливе, щоб якнайшвидше ми пройшли всі етапи і змогли це питання остаточно вирішити", - додав Голова ВР.

Читайте також: Брюссель прокоментував намір Києва закріпити в Конституції курс на ЄС і НАТО

Як повідомляв Укрінформ, законопроект № 9037 "Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)" Президент України Петро Порошенко зареєстрував у парламенті 3 вересня.

5 вересня Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони рекомендував парламенту підтримати президентський законопроект. Однак цей комітет не є головним комітетом - таким визначено Комітет з питань правової політики та правосуддя. Згідно з даними, що містяться в картці законопроекту, профільний комітет поки що не надав свого висновку щодо відповідності проекту вимогам чинного законодавства. 

При цьому станом на 7 вересня на офіційному сайті ВР відсутня інформація про проведення засідання правового комітету в період з 10 по 14 вересня, коли передбачена робота депутатів у комітетах, фракціях і групах. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-