Парубій: ЦВК має бути оновлена в найближчі тижні

Парубій: ЦВК має бути оновлена в найближчі тижні

Укрінформ
Склад Центральної виборчої комісії має бути оновлено протягом найближчих тижнів.

Про це заявив голова Верховної Ради України Андрій Парубій у програмі "Свобода слова" на телеканалі ICTV, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю неможливим такий сценарій, щоб ЦВК не було переобраним. Я знаю, можливо, є певні політичні сили, які би хотіли, щоб лишилося старе ЦВК. Як голова парламенту, я недопущу, щоб вибори в Україні проходили під старим складом ЦВК... Це питання має бути вирішене чим швидше - якщо не в найближчий тиждень, то в найближчі тижні воно має бути вирішено і Центральна виборча комісія має бути оновлена. І в цій дискусії, яка, на жаль, дуже довго тривала, ми маємо поставити крапку. Я впевнений, що український парламент на цій сесії, в найближчий період, це зробить", - зазначив Парубій.

При цьому спікер зосередив увагу на можливих "сценаріях" завершення дискусії щодо оновлення складу Центрвиборчкому.

Читайте також: У ЦВК обіцяють невідкладно розглянути питання виборів в об'єднаних громадах

"Не приховую того, я рекомендував навіть піти таким шляхом як припинення повноважень всього складу ЦВК. І тоді всі ці дискусії про 14 кандидатів і 13 місць знімаються. Вважаю, це може бути одна з форм і одна з дій у вирішенні цього питання. Є положення, яким дозволяється внести подання (і, знову ж таки, його вносить Президент) про припинення повноважень всього складу ЦВК. Коли це подання внесене і відбувається голосування в парламенті, призупиняються повноваження всіх членів Центральної виборчої комісії. Нагадаю, зараз 13 членів ЦВК уже припинили свої повноваження, тобто вони були припинені ще раніше, двоє ще мають час від моменту обрання на виконання своїх повноважень. Але вважаю, що може бути повне перезавантаження всього складу ЦВК - чи в такому сценарії, чи в такому, який був запропонований на фактично останньому тижні, коли БПП відкликав одну зі своїх кандидатур", - пояснив голова ВР.

Водночас важливість оновлення складу Центральної виборчої комісії Парубій обгрунтував і необхідністю недопустити можливості блокування вибори в об'єднаних територіальних громадах. Для прикладу він нагадав про ситуацію, коли ряд обласних державних адміністрацій, передусім Київської, Сумської, Закарпатської та Одеської областей, а також ЦВК своїм рішенням від 9 серпня блокували подальший процес децентралізації в Україні.

"Тим більше, я нагадаю, їхнє останнє рішення від 9 серпня, яким фактично було заблоковано вибори в місцеві громади, в ОТГ, які було нами створено, і я впевнений, що це одна з найбільш масштабних і найбільш успішних реформ - децентралізація, і були заблоковані вибори", - сказав Парубій.

Як повідомлялося, раніше Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що оновлення Центральної виборчої комісії має бути одним з ключових напрямків у роботі дев'ятої сесії ВР.

На восьмій сесії парламент двічі переносив питання оновлення складу ЦВК.

Президент Петро Порошенко 23 січня підписав подання на призначення нових членів Центральної виборчої комісії, у списку - 14 кандидатів. Глава держави також підписав лист про звільнення нинішніх членів ЦВК.

5 лютого подання надійшло в парламент.

1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 із 15 членів ЦВК. 3 лютого 2017 року - ще одного члена комісії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-