Синод УПЦ КП переконаний, що рішення про автокефалію сприятиме суспільному миру

Синод УПЦ КП переконаний, що рішення про автокефалію сприятиме суспільному миру

Укрінформ
Наблизився час, коли Українська православна церква може отримати автокефалію через Томос Вселенського патріарха і Священного синоду Константинопольського патріархату.

Про це йдеться у Синодальному посланні Священного синоду Української православної церкви Київського патріархату з нагоди 1030-річчя Хрещення Руси-України.

"У особливому молитовному піднесенні православні в Україні та в українській діаспорі зустрічають 1030-ліття Хрещення Київської Руси-України, адже наблизився час, коли Українська православна церква – досі поділена і зовнішніми силами штучно ізольована – буде вшанована належною їй гідністю автокефалії через Томос Вселенського патріарха і Священного синоду Константинопольського патріархату, нашої Матері-Церкви, від якої Русь-Україна прийняла світло євангельського вчення і святе хрещення... Ми категорично відкидаємо усі звинувачення супротивників у тому, що Томос про автокефалію спричинить протистояння чи навіть кровопролиття. Навпаки – тільки через утвердження єдиної Помісної православної церкви в Україні можливо і подолати церковне розділення, і досягнути суспільного миру", - йдеться в посланні.

В УПЦ КП нагадують, що Собор Української православної церкви 1-3 листопада 1991 р., який відбувся у Києво-Печерській лаврі, одноголосно підтримав рішення про необхідність повної автокефалії. Серед підписів інших делегатів під цим рішенням стоїть підпис і нинішнього глави Митрополії Московського патріархату в Україні Онуфрія.

Однак, наголошується в посланні, Московська патріархія у травні 1992 року спровокувала на неканонічному так званому Харківському соборі розділення УПЦ. "Це розділення триває і досі, але ми щиро прагнемо до його подолання на основі утвердження автокефалії Української православної церкви через проголошення Вселенським патріархатом відповідного Томосу", - йдеться в документі.

Як зазначається, понад 25 років тому УПЦ КП вперше звернулася до Матері-Церкви Константинопольської з проханням проголосити Томос про автокефалію УПЦ. "Відтоді пройдений великий шлях, який з Божою допомогою, спільними зусиллями, за підтримки Президента України та в цілому Української держави, ближчим часом увінчається успішним довершенням", - наголошується в Синодальному посланні.

Водночас в документі підкреслюється, що отримання Томосу про автокефалію – це не завершення всієї справи, а лише новий етап, адже далі належить утвердити внутрішню єдність автокефальної Помісної української православної церкви, зміцнити єднання православних в Україні навколо Київського патріаршого престолу, подолати взаємне відчуження, спричинене десятиліттями окремого існування. 

Як нагадують в УПЦ КП, вперше питання про автокефалію православної церкви в Україні було порушено понад сто років тому на Соборі в Києві. Але через відсутність утвердженої української державності і православна церква українського народу довгий час не могла утвердити своєї незалежності та досягнути єдності.

В умовах гонінь на віру в Радянському союзі православна українська церква зовнішніми силами була вимушена підпорядковуватися Московській патріархії. І лише у вільному світі, в країнах українського розселення, вона продовжувала нести вільне служіння.

"Після відновлення незалежності України у 1991 р. створилися усі історичні та канонічні передумови для буття Української православної церкви на засадах автокефалії. Слід підкреслити, що зв’язок між державною незалежністю певного народу та автокефалією його Помісної православної церкви – має тверду основу в канонічних правилах (34 Апостольське правило, 17 правило IV Вселенського собору та 38 правило VI Шостого Вселенського собору), в історичній традиції, він підтверджується офіційними документами помісних церков, зокрема актами Вселенського патріархату та Московської патріархії", - йдеться в документі.

Від імені Священного синоду послання підписано Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом.

Читайте також: Порошенко подякував патріарху Варфоломію за твердість щодо Томосу

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня 2018 року заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати Томос про автокефалію православної церкви в Україні.

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП і УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріархові Варфоломію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення єдиної Помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії українській православній церкві.

Зі свого боку в РПЦ виступили категорично проти такої ініціативи України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-