The Guardian: Україна - перша жертва байдужості Трампа, але не остання

The Guardian: Україна - перша жертва байдужості Трампа, але не остання

Укрінформ
У тому, що саміт президентів США і РФ Дональда Трампа та Володимира Путіним в Гельсінкі був дипломатичною катастрофою для Штатів, немає сумнівів, але найбільше може програти Україна, чиї солдати продовжують вмирати на розв'язаній Росією війні.

Про це в The Guardian пише американська журналістка українського походження Наталія Антонова.

Як зазначає журналістка, на відміну від більшості американців, українці звикли до політичних зрад - це те, з чим їм доводилося мати справу знову і знову.

"Спостерігаючи за шоковою реакцією на саміт, я лише хотіла сказати друзям американцям те, що для більшості українців є очевидним: президента Трампа більше турбує власний бренд і репутація "укладача угод", ніж національна безпека і захист інтересів свого народу. Для більшості американців це відкриття, що викликає відразу і розчарування. Для більшості українців – це лише політика", - пише автор.

На думку оглядача, адміністрація Трампа була від самого початку непослідовною у своїй політиці щодо Росії, і підозри в тому, що Кремль втрутився у вибори, щоб допомогти Трампу прийти до влади, грають в цьому велику роль.

Журналістка вважає, що Трамп не очікував своєї перемоги на виборах в 2016 році і тепер боїться здатися нелегітимним.

"Саме тому ми спостерігаємо за тим, як Путін спокійно розповідає своїм державним ЗМІ про те, що вони з Трампом поговорили, як краще врегулювати конфлікт в Україні. Путін не розкрив би так багато, якби не був цілком упевнений, що незалежно від того, що було сказано, це піде на користь Росії у довгостроковій перспективі. Тому що Трамп намагається здаватися добрим, принаймні, в даний момент", - пише Антонова.

У той же час відзначається, що необхідно пам'ятати: Трамп надзвичайно непослідовний у багатьох питаннях, не кажучи про зовнішню політику. Це одна з причин, чому Путін ставиться до Трампа оптимістично, але насторожено. На думку автора статті, Путін занадто довго перебуває при владі, через що його політичні інстинкти могли притупитися. Однак раптовий розворот американського лідера щодо російського втручання у вибори США навряд чи був для Путіна несподіванкою.

Український уряд теж це розуміє, тому гучної реакції Києва після подій у Гельсінкі не було, вважає оглядач.

"З одного боку, Україна стала заручницею великої гри, або точніше великого хаосу, який відбувається на світовій арені. З іншого - враховуючи прагнення Трампа бути політичним меншовиком, не згадуючи про його очевидну схильність до лестощів, Україна може виграти, коли американський президент раптом вирішить, наприклад, що йому потрібно виглядати більш героїчно, або коли відбудеться сварка з Путіним", - пише автор статті.

Читайте також: Трамп досі вважає "успіхом" зустріч із Путіним та називає ЗМІ "ворогами"

Згадуючи напис над входом до пекла "Божественної комедії" Данте Аліг'єрі, Антонова зазначає, що тим, хто хоче сьогодні увійти до "політичного пекла", варто відкинути будь-який здоровий глузд. Якщо уважно стежити за діями Білого дому, можна зрозуміти, що в будь-якому рішенні обов'язково треба враховувати его Трампа, але його радники, схоже, зовсім цього не роблять.

Тим, хто в Києві і Лондоні, автор радить "триматися і чекати кінця шторму". А тим, хто у Вашингтоні - опиратися дивному і нищівному статусу-кво з усіх сил.

На думку оглядача, шкоду, якої Трамп завдає американським інститутам і американській позиції на міжнародній арені, буде важко виправити. Наслідки його дій будуть відчутні як у США, так і за їх межами, і проблеми України можуть виявитися лише початком, вважає вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-