Порошенко у Володимирському соборі попрощався з Левком Лук’яненком

Порошенко у Володимирському соборі попрощався з Левком Лук’яненком

Фото, відео
Укрінформ
У Володимирському соборі у столиці проходить відспівування українського дисидента, політика Левка Лук’яненка.

Попрощатися з Героєм України, автором Акта проголошення незалежності до собору прийшов і Президент Петро Порошенко з дружиною, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Пізніше у коментарі журналістам глава держави наголосив на невипадковості того факту, що день народження Левка Лук'яненка 24 серпня співпало із днем відродження української державності, проголошеним у 1991 році Днем незалежності України.

"Сьогодні, коли держава відроджується, коли нація розуміє своє історичні коріння, коли українці в усьому світі один із одним вітаються "Слава Україні!", і не лише українців вітаються так, і відповідають на це "Героям слава!", слава таким героям, як Левко Григорович Лук'яненко", - підкреслив Президент.

Після відспівування Левка Лук’яненка поховають на Байковому кладовищі.

Читайте також: Левко Лук’яненко був і залишився сумлінням України

Як повідомляв Укрінформ, 7 липня стало відомо, що Левко Лук’яненко потрапив до реанімації клінічної лікарні “Феофанія”. Того ж дня він помер.

Лук’яненко був співзасновником Української гельсінської групи і автором Акта проголошення незалежності України. Цей документ Верховна Рада ухвалила у день народження Лук’яненка - 24 серпня 1991 року.

Лук’яненко був першим послом України в Канаді, а потім народним депутатом Верховної Ради чотирьох скликань. Ушанований званням Герой України.

Лук'яненко народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Чернігівської області. Через підпільну антирадянську діяльність у травні 1961 року Львівський обласний суд засудив його до розстрілу, проте через 72 доби Верховний суд замінив розстріл 15-ма роками позбавлення волі. Покарання відбував у Мордовії.

У 1976 році Левко Лук’яненко вийшов на свободу і став одним із засновників Української гельсінської групи. У наступному році він був знову заарештований і засуджений до 10 років тюремного ув’язнення і 5 років заслання. У 1988 році Левко Лук'яненко був помилуваний, звільнений із заслання. Таким чином він провів 26 років свого життя в ув'язненні.

Фото сайту Президента, відео Євгена Любімова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-