Порошенко: Від суперечки Польщі та України виграє один — третій

Порошенко: Від суперечки Польщі та України виграє один — третій

Укрінформ
Президент Петро Порошенко переконаний, що Росія, зрозумівши неефективність прямого наступу, намагається посварити Україну з Польщею шляхом маніпулювання питаннями спільної історії.

Про це він заявив на церемонії вшанування пам’яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років у Волинській області, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Сьогодні, зрозумівши, що прямий наступ є неефективний, іншими методами війни є маніпулювання питаннями спільного минулого, аби, зокрема, вбити клин між польським і українськими народами. І лише міцне стратегічне партнерство між Україною і Польщею стане найкращою потужною відповіддю агресивній політиці Кремля”, - сказав глава держави.

Порошенко наголосив, що Україна і Польща мають бути “гранично обережними і уважними” щодо оцінок і висновків про події минулого, аби не сталося так, що через декілька десятиліть уже наші нащадки змушені будуть аналізувати помилки минулого і знову шукатимуть шляхи до порозуміння.

Він підкреслив, що діалог стосовно історії між країнами має бути виваженим, а рішення - заздалегідь і добре продуманими.

“А трагічні сторінки нашої історії, зокрема і кривавий конфлікт 1943-1944 років, мають бути великою пересторогою. Ми, сучасні покоління українців і поляків, не маємо права ставити сьогодення і майбутнє в залежність від минулого, адже, як і в усі часи, від нашої суперечки виграє один - третій, не українець і не поляк, а той, хто чинить агресію проти нашої держави зі сходу зараз, хто захоплює українські землі, хто здійснив незаконну анексію Криму, хто зараз усередині країни намагається вести гібридну боротьбу”, - зазначив глава держави.

Читайте також: Відносини між Україною і Польщею мають спиратися на історичну правду - Дуда

Президент додав, що наразі Україна і Польща мають вести спільне наукове дослідження історичного минулого, щоб не передавати у спадок ані молодим українцям, ані молодим полякам міфів про трагічні періоди спільної історії і не дозволити конфліктам минулого впливати на майбутнє.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко у неділю, 8 липня перебував з робочим візитом у Республіці Польща в селі Сагринь на запрошення української громади. Після цього Президент поїхав у Волинську область з метою участі у заходах на вшанування пам’яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років.

Водночас Президент Польщі Анджей Дуда перебував в Україні, на Волині, де взяв участь у заходах, приурочених до 75-ї річниці Волинської трагедії 1943 року.

В Україні та Польщі різне ставлення до подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1944 років. Сейм Польщі назвав Волинську трагедію геноцидом польського народу, українські історики це заперечують. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинуло понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-