Порошенко у Польщі відкрив Меморіал пам'яті загиблим у 1944-му українцям

Порошенко у Польщі відкрив Меморіал пам'яті загиблим у 1944-му українцям

Фото, відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Польщі взяв участь у відкритті в селі Сагринь Меморіалу пам'яті українців, які загинули від рук польських «селянських батальйонів» та підрозділів Армії Крайової 1944 року.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

Офіційну церемонію відкриття транслювали українські інформаційні телеканали.

“Наш перший людський і християнський обов'язок - пам'ятати про невинних жертв і зробити все можливе, щоб наші народи ніколи не знали більше розбрату і протистоянь”, - зазначив Президент, говорячи про важливість відкриття Меморіалу.

Робочий візит Петра Порошенка до Республіки Польща / Фото: Михайло Палінчак

Він нагадав, що понад 70 років тому українці Сагрині і навколишніх сіл стали жертвою брутальної збройної акції, яку вчинили проти мирних мешканців окремі підрозділи польського підпілля.

“І сьогодні ми тут для того, щоб нашою спільною молитвою вшанувати пам'ять сотень дітей, жінок, чоловіків, людей старшого віку, які загинули тільки за те, що вони називали себе українцями, за те, що вони ходили до іншої церкви. І разом з ними ми пам'ятаємо всіх, хто був невинно вбитий”, - наголосив Порошенко.

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Глава держави також поклав квіти до Меморіалу. Воїни роти Почесної варти встановили кошик квітів зі стрічкою національних кольорів України та надписом «Від Українського народу».

Біля Меморіалу також відбулась панахида за загиблими.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко у неділю, 8 липня перебуває з робочим візитом у Республіці Польща на запрошення української громади цієї країни. Президент відвідає також Волинську область з метою участі у заходах із вшанування пам’яті українців – жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда перебуває в Україні, на Волині, де бере участь у заходах, приурочених до 75-ї річниці Волинської трагедії 1943 року.

В Україні та Польщі різне ставлення до подій на Волині та у Східній Галичині 1943-1944 років. Сейм Польщі назвав Волинську трагедію геноцидом польського народу, українські історики це заперечують. Польські історики покладають відповідальність за вбивства цивільного населення виключно на ОУН і УПА, а більшість українських істориків переконані у відповідальності за ці злочини обох сторін. У Польщі вважають, що в результаті етнічних чисток загинуло понад 100 тис. поляків і 5-10 тис. українців. Натомість в Україні говорять про кілька десятків тисяч убитих поляків та до 20 тис. українців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-