Законопроект про блокування в інтернеті пройшов комітет Ради

Законопроект про блокування в інтернеті пройшов комітет Ради

Оновлено
Укрінформ
Комітет ВР з питань нацбезпеки та оборони рекомендував Раді ухвалити в першому читанні проект № 6688 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам нацбезпеці в інформаційній сфері”.

Відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні 4 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Комітет рекомендував у першому читанні прийняти цей законопроект за умови суттєвого доопрацювання з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, положень Конвенції по захисту основоположних прав і свобод людини. Там йдеться про те, що в інтересах національної безпеки свобода слова може бути обмежена, якщо вона перетворюється на пропаганду злочинних дій, гуманітарних злочинів, закликів до тероризму, - така інформація може вилучатися з обігу", - пояснив журналістам секретар комітету народний депутат Іван Вінник.

Водночас він не підтвердив того, що питання стосовно розгляду цього законопроекту зможе бути включене до порядку денного на 5 липня.

"Я поки що не можу гарантувати, що це буде завтра. Дехто говорить, що ми все ж таки будемо обговорювати питання ЦВК, дехто - що є інші важливі проекти", - зазначив Вінник.

Читайте також: Порошенко квапить із законом про Нацбюро фінансових розслідувань

Так, законопроектом №6688 пропонується узаконити можливість тимчасового блокування доступу до інформаційних ресурсів за рішенням не лише суду, а й прокурора, слідчого та Ради національної безпеки і оборони України.

Зокрема в проекті зазначається, що "у виняткових невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та запобіганням вчиненню тяжкого або особливо тяжкого злочину, тимчасове блокування доступу до визначеного (ідентифікованого) інформаційного ресурсу (сервісу) може бути розпочате до винесення ухвали слідчого судді, суду за постановою прокурора або постановою слідчого, погодженою прокурором, і застосовується на строк не більше 48 годин". У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням з прокурором зобов’язаний невідкладно після початку здійснення таких дій звернутися з відповідним клопотанням до слідчого судді чи суду.

"Ми будемо дискутувати щодо порядку застосування такого заходу. Маємо забезпечити прозорість, відкритість таких процесів, їх змагальність, можливість оскарження. Ми маємо виписати вичерпний перелік статей Кримінального кодексу, де такий захід кримінального провадження може бути застосованим", - уточнив Вінник.

Як повідомлялося, 21 червня народні депутати включили до порядку денного законопроект №6688 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері», зареєстрований у ВР 12 липня 2017 року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-