Ягланд каже, що його не спинить відмова Кремля звільнити Сенцова

Ягланд каже, що його не спинить відмова Кремля звільнити Сенцова

Укрінформ
Рада Європи має намір продовжувати роботу зі звільнення українських політв'язнів в РФ і бачить одним з методів деескалації конфлікту між Україною і Росією обмін ув'язненими з обох сторін.

Про це генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив на літній сесії ПАРЄ в Страсбурзі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мені здається, що прийшов час передати обом сторонам наступні тези: що необхідно припинити ескалацію напруженості, й одним з методів деескалації було б звільнення ув'язнених і надалі - обмін ув'язненими. В першу чергу, це питання я порушував (в ході візиту в Москву - ред.) у зв'язку з паном Сенцовим, але також говорив про ситуацію щодо всіх інших ув'язнених з обох сторін. Я продовжуватиму цю роботу», - сказав генсек, відповідаючи на питання представника української делегації Олексія Гончаренка.

При цьому Ягланд сказав, що не знає про відмову Кремля на його лист президенту Росії із закликом звільнити Олега Сенцова з гуманітарних міркувань.

Читайте також: У Кремлі заявили, що не звільнять Сенцова на прохання Ягланда

«Я не збираюся здаватися. Тому що мені здається дуже важливим, щоб дві сторони робили зусилля для зниження напруженості, щоб припинити будь-яку форму військових дій, чи то на словах або за допомогою зброї, або гібридної війни», - сказав генсек.

Він також підкреслив, що нинішні зустрічі і контакти за участю омбудсменів Росії і України відбуваються за його ініціативою.

Як повідомлялося, незаконно засуджений в РФ за сфабрикованими обвинуваченнями в терористичній діяльності український режисер Олег Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити усіх українських політв'язнів в РФ.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд 25 червня подав офіційне прохання президентові Росії Володимиру Путіну помилувати Сенцова.

Проте прес-секретар російського лідера Дмитро Пєсков 26 червня заявив журналістам, що Сенцов не може бути помилуваний на підставі цього прохання.

Український омбудсмен Людмила Денісова з 15 червня знаходиться в Росії, але їй постійно відмовляють у зустрічах з українськими політв'язнями.

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова прибула до Києва 26 червня вранці. Вона зустрілася з моряками судна "Норд", затриманого в акваторії Азовського моря 25 березня під прапором Росії.

Всього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-