Правила для Антикорупційного суду пройшли перше читання у Раді

Правила для Антикорупційного суду пройшли перше читання у Раді

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила за основу законопроект з метою врегулювання питання організації та діяльності Вищого антикорупційного суду та гарантій діяльності його суддів. 

За прийняття в першому читанні відповідного законопроекту № 7441 «Про внесення змін до закону України "Про судоустрій і статус суддів» у зв'язку з прийняттям закону «Про Вищий антикорупційний суд» проголосували 237 депутатів при мінімально необхідних 226, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроектом пропонується внести зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів», передбачивши, зокрема, деталізацію діяльності палат вищих спеціалізованих судів та закріплення певної інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії апеляційної палати Вищого спеціалізованого суду.

Вищі спеціалізовані суди законопроектом визначаються головними розпорядниками коштів держбюджету.

Статтю 160 закону «Про судоустрій і статус суддів» пропонується замінити на главу 4 «Служба судової охорони», в якій врегульовуються питання забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах, статусу, повноважень Служби судової охорони (ССО), проходження служби у ССО, спеціальних звань та соціального захисту співробітників служби.

Разом із тим запропоновані зміни до низки статей закону «Про судоустрій і статус суддів» не пов’язані із створенням та діяльністю Вищого антикорупційного суду.

У законопроекті частину п’яту статті 15 закону пропонується доповнити абзацом другим, відповідно до якого у судах, місцезнаходженням яких є декілька населених пунктів, при розподілі справ враховується розташування робочих місць суддів у відповідних населених пунктах та критерії, встановлені законом для визначення юрисдикції суду. При цьому процесуальні кодекси пропонується доповнити положенням про те, що у разі переведення судді до суду, юрисдикція якого поширюється на територію, на яку поширювалася юрисдикція суду, з якого суддя був переведений, такий суддя продовжує розгляд справ, що перебували у його провадженні на момент переведення.

Окрім того, пропонується встановити, що у вищому спеціалізованому суді судову палату для розгляду окремих категорій справ у першій інстанції очолює секретар судової палати, який обирається з-поміж суддів відповідної палати строком на три роки, а апеляційну палату очолює голова палати, який обирається з-поміж суддів цієї палати строком на три роки.

Законопроектом також запропоновано збільшити кількість призначених членів Громадської ради доброчесності для набуття нею компетентність із 10 до 11 членів. 

Як повідомлялося, раніше у четвер Верховна Рада ухвалила закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду», яким запустила створення ВАС. 

7 червня Рада ухвалила закон «Про Вищий антикорупційний суд», яким визначаються засади організації та діяльності Вищого антикорупційного суду, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їх діяльності. 

Читайте також: Рада ухвалила закон про запуск Антикорупційного суду

Згідно з законом, ВАС здійснюватиме правосуддя у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до його юрисдикції (підсудності), а також шляхом здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у таких кримінальних провадженнях.

Законом також передбачено, що для встановлення відповідності кандидатів на посади суддів ВАС критеріям професійної етики, доброчесності, тощо утворюється громадська рада міжнародних експертів у складі 6 членів, які призначаються ВККС виключно на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

16 червня Президент Петро Порошенко заявив, що робитиме все можливе з метою створення Антикорупційного суду до початку передвиборної президентської кампанії у грудні цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-