Денісова їде у Володимирський централ - відвідати Карпюка

Денісова їде у Володимирський централ - відвідати Карпюка

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, яка перебуває з візитом у Росії, планує відвідати у суботу, 16 червня, українського політв'язня Миколу Карпюка.

Про це вона заявила в ефірі телеканалу "112 Україна", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз ми рухаємося у напрямку Володимирського централу, де утримується Микола Карпюк, щоб відвідати його", - сказала Денісова.

Однак вона висловила сумнів стосовно того, чи ця зустріч відбудеться, оскільки в Росії постійно затягують процес відвідування українських політв'язнів.

"Ми прилетіли до Салехарда, і вже коли були в дорозі, українське посольство отримало листа, що російська сторона начебто не встигає погодити процедури згідно з міжнародними конвенціями і надати можливість зустрітися з Карпюком представникам консульства. Поки що там нічого не написано про мене як Уповноваженого. Тому ми їдемо. Будемо надавати заяву згідно з російським Кримінально-процесуальним кодексом, щоб мені дали зустрітися з Карпюком", – сказала український омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994-го - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва заперечують усі обвинувачення.

Читайте також: Денісова заявляє, що Росія затягує процес відвідування політв'язнів

9 червня 2018 року з ініціативи української сторони відбулася телефонна розмова президентів України і РФ Петра Порошенка і Володимира Путіна, під час якої було досягнуто домовленості про відвідування уповноваженими з прав людини обох країн російських громадян, які знаходяться в ув'язненні в Україні, і українських політв'язнів у Росії.

13 червня Денісова відбула в Росію для відвідування українських політв'язнів.

Російський омбудсмен Москалькова 14 червня заявила, що уповноважені з прав людини Росії і України розраховують відвідати по 34 ув'язнених на територіях обох країн.

15 червня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова прибула до міста Лабитнангі (Тюменська область), щоб відвідати українського політв'язня Олега Сенцова. Керівництво колонії, де утримується Сенцов, без пояснення причин категорично відмовило Денісовій у відвіданні ув'язненого та наданні інформації щодо стану його здоров'я.

За даними МЗС України, щонайменше 24 українці є політичними в'язнями у РФ, понад 40 - в окупованому Криму. У цьому переліку також журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в Росії засудили до 12 років колонії суворого режиму за сфабрикованими звинуваченнями у "шпигунстві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-