Порошенко підписав закон про дипслужбу

Порошенко підписав закон про дипслужбу

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про дипломатичну службу”.

“Ефективна дипломатична служба – це те, чого сьогодні потребує наша держава”, - зазначив Президент.

За його словами, саме новий закон і робить дипслужбу “ефективною, озброєною, захищеною і європейською”, базуючись на всіх принципах, які були закладені в Угоді про асоціацію України з ЄС, на найкращому передовому досвіді європейських країн.

“Упевнений, що закон заохочує не лише патріотизм, не лише професіоналізм, а заохочує креативність, заохочує витримку, заохочує націленість на перемогу”, - підкреслив Порошенко.

Згідно із пояснювальною запискою до закону, основним його завданням є встановлення нових правових та організаційних засад функціонування дипломатичної служби як державної служби особливого характеру, яка полягає в професійній діяльності посадових осіб дипломатичної служби, пов’язаній із реалізацією зовнішньої політики України, захистом її національних інтересів у сфері міжнародних відносин, а також прав та інтересів громадян і юридичних осіб України за кордоном.

Крім того, у тексті закону прописуються три категорії дипломатичних посад - “А”, “Б” і “В”, дипломатичні ранги, права й обов’язки посадових осіб дипслужби, порядок призначення на посади дипломатичної служби та звільнення з таких посад, порядок проходження дипломатичної служби тощо.

Документ також містить положення щодо умов оплати праці посадових осіб дипломатичної служби, соціальне та медичне забезпечення, гарантії іншому з подружжя працівника дипломатичної служби в закордонній дипломатичній установі.

Крім того, законом передбачається, що строк довготермінового відрядження працівників дипломатичної служби, як правило, становить до чотирьох років у державах з нормальними кліматичними умовами та стабільною безпековою ситуацією і до трьох років - у державах з важкими кліматичними умовами або складною безпековою ситуацією. Працівники дипломатичної служби після закінчення довготермінового відрядження направляються у наступне таке відрядження не раніше ніж через два, але не пізніше ніж через чотири роки.

Як повідомлялося, 5 квітня Верховна Рада ухвалила закон “Про дипломатичну службу України”.

27 квітня Президент Петро Порошенко застосував право вето та повернув його на повторний розгляд у парламент. Таке рішення, зокрема, глава держави пояснив тим, що прийнятий ВР закон про дипслужбу не може бути підписаний, оскільки передбачає обов’язкове проведення консультацій у профільному комітеті парламенту для внесення міністром закордонних справ подання Президентові про призначення надзвичайних і повноважних послів України, постійного представника при міжнародній організації, представника України при міжнародній організації, глави Місії України при міжнародній організації.

Читайте також: Порошенко вітає ухвалення нової редакції закону про дипслужбу

7 червня Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону з урахуванням пропозицій Президента. Голова ВР Андрій Парубій заявив, що компромісом в ухваленні цих пропозицій до тексту закону стала домовленість про те, що глава держави видасть указ щодо порядку представлення кандидатів у посли на комітеті із міжнародних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-