Зустріч

Зустріч "нормандської четвірки" має пожвавити Мінський процес - експерт

Укрінформ
Зустріч глав МЗС "нормандської четвірки" в Берліні в понеділок дає надію на те, що відродити Мінський процес все ж можливо.

Так кореспондентові Укрінформу підсумки зустрічі «нормандського квартету» прокоментувала директор берлінського Центру східноєвропейських і міжнародних досліджень (ZOiS) Гвендолін Зассе.

«Відновити переговори в Нормандському форматі було вкрай необхідно, причому терміново... Однак для того, щоб говорити про реальне відродження Мінського процесу, важливе значення має реалізація на ділі цих заяв про наміри», - говорить експерт.

Задекларовані на цій зустрічі на міжнародному рівні зобов'язання міністрів закордонних справ Росії і України щодо припинення вогню і відведення важкої зброї знову поставили в центр уваги все ще тендітну відправну точку Мінських угод, вважає вона.

Читайте також: «Нормандський формат в понеділок»: завдання – «витиснути все»

Введення місії «блакитних касок» на Донбас, перспектива якої стала однією з основних тем зустрічі, є, на думку Зассе, фактично єдиним шансом перезапустити Мінський процес. Співрозмовниця агентства вказує водночас, що ідея зміцнення Мінського процесу за допомогою місії ООН відкриває можливість «нової відправної точки» для конкретних переговорів. Тут головне питання полягає в тому, чи можливий компроміс щодо фазового розширення такої місії від лінії конфлікту по всій воєнній зоні до українсько-російського державного кордону. Поки що позиції України і Росії дуже далекі одна від одної. Зближення їх - в кращому випадку, середньострокова перспектива.

Основним результатом зустрічі, що пройшла в понеділок, вона вважає сам той факт, що вона взагалі відбулася після тривалої (16-місячного) перерви в переговорах, адже інших багатосторонніх форматів для обговорення цього питання немає. Тепер залишається продовжувати узгодження з ведення переговорів на різних політичних рівнях, і діалог про місію ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-