Ситник пояснив, коли можна буде говорити про користь Антикорупційного суду

Ситник пояснив, коли можна буде говорити про користь Антикорупційного суду

Укрінформ
Висновки щодо результативності й ефективності Вищого антикорупційного суду можна буде робити тільки після перших вироків, які він ухвалить.

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник на брифінгу у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Будьмо відвертими: результат, який буде сприйнятий і суспільством, і міжнародними партнерами, — це не закон про Антикорупційний суд, не створення Антикорупційного суду, а ті вироки, які він буде виносити. Тільки тоді можна буде говорити і про те, що дійсно цей проект вдався, суд запрацював і результат є”, - сказав Ситник.

Він також висловив сподівання, що Президент Петро Порошенко найближчим часом подасть технічний законопроект, який дасть змогу Антикорупційному суду повноцінно запрацювати.

“Зараз у суспільстві йде така ейфорія, що прийнятий закон про Антикорупційний суд. Насправді я розділяв би два етапи: перший — це прийняття законопроекту, і друге — це створення цього суду. Перший крок, надважливий, зроблений, Президент цей закон підписав. Це перший крок, і не найважчий, щоб ця незалежна судова інституція була запущена. Я сподіваюся, що цей закон буде найближчим часом”, - зазначив Ситник.

Як повідомлялося, 11 червня Президент Петро Порошенко підписав закон «Про Вищий антикорупційний суд», який 7 червня ухвалила Верховна Рада.

Читайте також: Є всі шанси сподіватися, що Антикорупційний суд буде створений до кінця поточного року

Документ визначає засади організації та діяльності ВАС як вищого спеціалізованого суду в системі судоустрою, спеціальні вимоги до суддів цього суду та гарантії їхньої діяльності, а також особливості проведення конкурсу на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

Положення закону погоджені з МВФ і Венеціанською комісією та надають право голосу міжнародним експертам у доборі антикорупційних суддів.

Водночас, раніше народний депутат Мустафа Найєм заявляв, що для того, аби ВАС почав функціонувати, ухваленого закону замало. За його словами, Антикорупційний суд неможливо створити без іще одного закону, який має подати Президент, в якому б визначався механізм створення такого суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-